Україна

Голубовська розповіла, як перевірити ефективність вакцини від коронавірусу

Перевірити чи ефективна вакцина від COVID-19 кожен зможе в приватному порядку – за допомогою ІФА-тесту на антитіла. А глобально про ефективність тієї чи іншої вакцини розкажуть лише подальші дослідження. Про це сказала заслужений лікар України, головний інфекціоніст України Ольга Голубовська в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”, передає 1NEWS, посилаючись на УНН.

“Є приватні питання, є глобальні. Якщо мова йде про приватні, то конкретна людина – як вона може оцінити ефективність вакцинації? Піти здати тест на антитіла. І подивитися – виробляються вони, або не виробляються. Як вони виробляються, скільки вони тримаються і так далі”, – розповіла Голубовська.

Вона також зазначила, що так як світ знайомий зі збудником COVID-19 всього лише рік, то про глобальну ефективність тієї чи іншої вакцини говорити зараз досить поспішно.

“А глобально ми дізнаємося (пізніше – ред.), наскільки взагалі вакцинація запобігає – все ж ще вивчається. (…) 12 лютого рівно рік, як ВООЗ дала офіційну назву COVID-19 цього захворювання. Тільки рік. Як це все взаємопов’язано, на що впливає, запобігає або не запобігає важкій формі захворювання, як вакцина при грипі, – все це ми дізнаємося тільки при динамічному спостереженні”, – пояснила Голубовська.

Українські вчені “Діапроф-Мед” раніше повідомили, що розробили ІФА-тест на антитіла коронавірусу, який може визначати якісні показники поствакцинального імунітету. Таким чином вони створили диагностикум, здатний не просто виявляти титри антитіл, але і конкретно нейтралізуючі імуноглобуліни, виробництво яких організмом є метою будь-якої вакцини.

Back to top button