Україна

Головне на ранок 17 лютого – що відомо про коронавірус в Україні і світі, чому в Україні можуть скасувати ДПА і подорожчає бензин – 1News

Топ-новина

Топ-новина


CNN

Скандинавська країна обґрунтувала своє рішення

Протягом четверга стало відомо про впроваджену в Україні стратегію безпеки, а також про заплановане тимчасове відімкнення України від енергосистем Росії та Білорусі. Окрім цього, український спортсмен приніс нашій збірній першу медаль на Зимовій Олімпіаді-2022 у Пекіні. Далі розповідаємо про ці та інші важливі події станом на ранок четверга, 17 лютого.

Від’єднання України від енергосистем РФ і Білорусі

В Україні на 24-26 лютого запланований перший етап випробування енергосистеми в рамках підготовки до синхронізації з європейською мережею ENTSO-E. Режим буде ізольований від енергосистем Росії, Білорусі та мережі ENTSO-E. 


Фото з відкритих джерел

В “Укренерго” повідомили, що на цей час ОЕС України буде об’єднано з “островом Бурштинської ТЕС”, дві частини енергосистеми України працюватимуть синхронно.

1News за темою: Обчислення газу в енергоодиницях та новий річний тариф: Що варто знати про зміни на ринку блакитного палива в Україні

Президент ввів у дію стратегію держбезпеки

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про стратегію забезпечення державної безпеки. Документ визначає реальні та потенційні загрози для країни.


Global Look Press

У документі йдеться про те, що Російська Федерація продовжує гібридну війну проти України, застосовуючи політичні, економічні, інформаційно-психологічні засоби та кібератаки. А діяльність незаконних адміністрацій на Донбасі та в Криму може загрожувати державній безпеці України.

1News за темою: Обчислення газу в енергоодиницях та новий річний тариф: Що варто знати про зміни на ринку блакитного палива в Україні

Євросоюз перегляне правила для турпоїздок

Європейський Союз може дозволити громадянам третіх країн подорожувати на своїй території, якщо вони повністю вакциновані від COVID-19.


Фото з відкритих джерел

За словами кореспондента Рікарда Йозвяка, посли країн ЄС домовилися змінити рекомендацію про несуттєві поїздки для громадян третіх країн. Такі поїздки будуть схвалені на основі документів про вакцинацію від коронавірусу для осіб після повного курсу щеплень схваленою в ЄС або ВООЗ вакциною (не більше ніж 270 днів після другої дози) або після ревакцинації.

Швеція відмовилася від вступу до НАТО

В уряді Швеції офіційно заявили про відмову подавати заявку на вступ до НАТО.


Фото з відкритих джерел

“Право на вибір власної безпекової політики має центральне значення для нашої безпеки. Уряд не має наміру подавати заявку на членство в НАТО. Наша безпекова політика залишається незмінною. Наша неучасть у військових союзах служить нам і сприяє стабільності та безпеці у Північній Європі […] Наша ситуація із безпекою серйозна. Дедалі більше спостерігається конфронтаційна риторика і військові дії Росії, як видимі, так і таємні. Посилена російська військова присутність біля кордонів України та вимоги Росії щодо гарантій безпеки загрожують самій суті європейського порядку безпеки”, – зазначила глава МЗС країни Анн Лінде.

1News за темою: НАТО проведе масштабні військові навчання у Словаччині

В Україні можуть скасувати ДПА

В Україні планують звільнити випускників шкіл від обов’язкового проходження державної підсумкової атестації, зокрема тих, хто покине освітній заклад у 2022 році. Про це йшлося у законопроєкті № 7037-1.


Фото з відкритих джерел

Документ пропонує звільнити від проходження державної підсумкової атестації випускників шкіл, які:

  • завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році і не реєструвалися для участі в ЗНО;
  • зареєструвалися для участі в ЗНО лише з метою проходження державної підсумкової атестації;
  • спочатку зареєструвалися для участі в ЗНО, але відмовилися не пізніше ніж за п’ять тижнів до його початку;
  • зареєструвалися для участі у ЗНО, але не взяли в ньому участі.

Бензин в Україні подорожчає

Міністерство економіки розрахувало нову середню вартість бензину і дизельного палива, від якої АЗС можуть встановлювати свою націнку.


Фото з відкритих джерел

Розрахункові ціни для бензину підвищені на 0,91 грн – з 30,84 грн до 31,75 грн за літр, а для дизельного палива – на 0,77 грн – з 28,30 грн до 29,07 грн за літр.

У березні підвищать виплати для військових ЗСУ

У березні військовим Збройних сил України підвищать виплати. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у 2022 році закладено у бюджет безпрецедентне фінансування сектору безпеки та оборони.


Фото з відкритих джерел

Було підвищено програми фінансування армії та модернізації озброєння. В рамках цього виплати для військових Збройних сил України буде збільшено на 30%”.

1News за темою: Байден має намір запросити рекордний розмір оборонного бюджету на 2023 рік, – ЗМІ

Масовий злом через Facebook

Команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України попередила українців про масовий злом через соціальну мережу Facebook. Зловмисники надсилають повідомлення, за допомогою яких зламують і крадуть дані.

Facebook


Фото з відкритих джерел

Фахівці пояснили, що через Facebook приходить повідомлення з посиланням, при відкритті якого в мобільному браузері завантажується HTML-сторінка, що містить JavaScript-код. Далі браузер переходить за URL-адресою з доменом 87yc[.]xyz та завантажує JavaScript-код, що імітує сторінку авторизації Facebook і відправляє призначені для користувача дані зловмисникам.

Експерти з’ясували, що мета зловмисників – викрадення аутентифікаційних даних користувачів Facebook.

Перша медаль України на зимовій Олімпіаді-2022

Україна здобула першу медаль на зимовій Олімпіаді в Пекіні. Українець Олександр Абраменко став срібним призером у лижній акробатиці.

Олександр Абраменко


Фото з відкритих джерел

Це друга нагорода Абраменка на зимових Олімпіадах. У 2018 році спортсмен завоював золоту медаль у чоловічому фристайлі на зимових Олімпійських іграх у Пхенчхані. Абраменко єдиний спортсмен, котрий вигравав медалі для української команди на двох зимових Олімпіадах.

Alina Pash відмовилася від участі у Євробаченні

Співачка Alina Pash зняла свою кандидатуру як представника України на Євробаченні. Вона заявила, що не хоче брати участь у цій “брудній історії”.

Аліна Паш
Фото з відкритих джерел

Вона підкреслила, що завжди дотримується законів України, але “не має армії піарників, менеджерів та юристів”, щоб протистояти атаці і неприйнятним формулюванням, які лунають в її бік.

Пандемія COVID-19 в Україні та світі

За останню добу, 16 лютого, в Україні виявили 33 330 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 та 259 летальних випадків. За весь час пандемії в Україні коронавірусом заразилося 4 637 260 людей, одужали – 3 866 755 людей, а 103 824 – померли.

У світі станом на ранок четверга, 17 лютого, зафіксовано 1 590 530 нових випадків COVID-19. Всього з початку пандемії відомо про 417 407 561 випадок коронавірусу у світі. При цьому 7017 осіб померло за останню добу, а за весь час пандемії було зафіксовано 5 863 193 летальні випадки від ускладнень коронавірусу.  

Тим часом головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що скорочення термінів лікування та самоізоляції пацієнтів із COVID-19 пов’язане із перебігом штаму “Омікрон”.

“Варіант “Омікрон” має значно менший інкубаційний період у порівнянні з іншими штамами вірусу – він становить 3 дні. Саме тому було рекомендовано скорочення амбулаторно-поліклінічного лікування до щонайменше 5 днів. Це дозволяє скоротити мінімальний термін перебування пацієнтів під медичним наглядом, особливо тих, які мають легкий перебіг хвороби”, – зазначив Кузін.

1News за темою: У світі через забруднення довкілля загинуло більше людей, ніж від коронавірусу, – ООН

Ситуація на Донбасі

Упродовж минулої доби, 16 лютого, з боку незаконних збройних формувань на Донбасі було зафіксовано 8 порушень режиму припинення вогню. Противник вів вогонь по околицях Станиці Луганської та Новозванівки, поблизу Лобачевого та Водяного, біля Луганського, Мар’їнки, Сизого та Катеринівки. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок дій НЗФ немає.

Прогноз погоди

Синоптики прогнозують, що у четвер, 17 лютого, у всіх регіонах України, крім півдня та сходу, буде дощ. 


Укргідрометцентр

Температура повітря у західних областях вдень становитиме +6…+8, а вночі – від +2 до +5. На півночі вдень очікується від +5 до +8, а вночі – від +1 до +4 градусів. На півдні вдень синоптики прогнозують +10…+14, а вночі – від +1 до +4. На сході повітря прогріється від +5 до +8 вдень та від -1 до +1 вночі. У центральних областях вдень очікується від +6 до +8, а вночі – від +1 до +4. 

Обговорення дня

На офіційній сторінці “Першого Незалежного” у Facebook у середу найпопулярнішим серед читачів став допис про консультації парламенту щодо того, як діяти у разі ймовірного вторгнення РФ. 

Замість бонусу

Протягом середи, 16 лютого, на Рnktv.news було опубліковано кілька великих ексклюзивних матеріалів. Ось вони з посиланнями:

Оплатити комуналку, купити ліки чи отримати готівкою. Хто і на що зможе витратити 1000 гривень за програмою “єПідтримка”

Українцям готують кілька підвищень пенсій. Кому і на скільки підвищать виплати в 2022 році

День єднання: Що варто знати про свято та як його вперше відзначили українці

Віддалені наслідки COVID-пандемії: Чому економіка світу не поновиться у 2022 році

9 причин завітати в Лейпциг під час мандрівки Німеччиною: Місто музики та краси

Загроза вторгнення залишається: Що відомо про можливий напад Росії на Україну

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button