Україна

Голові Закарпатської ОДА доручили встановити причини зростання захворюваності на коронавірус в регіоні

Голові Закарпатської облдержадміністрації Анатолію Полоскову з Києва доручено встановити причини зростання захворюваності на Закарпатті, яке з 8 березня переводять у “червону” зону карантину, та “дали санкцію” на кадрові рішення за необхідності. Про це повідомляє пресслужба уряду за підсумками засідання держкомісії ТЕБ та НС, передає 1NEWS, посилаючись на УНН.

“Голові Закарпатської ОДА доручено забезпечити дотримання відповідних обмежувальних протиепідемічних заходів, а крім того, проаналізувати причини зростання захворюваності в області та в разі необхідності прийняти відповідні кадрові рішення”, – йдеться у повідомленні.

Рішення запровадити “червоний” рівень епіднебезпеки та карантину на Закарпатті заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар України Віктор Ляшко пояснив, зокрема, тим, що в області три дні поспіль надвисокі показники, встановлені урядом для визначення таких зон.

“Зокрема, щодо рівня госпіталізації понад 60 на 100 тисяч населення. В області маємо впродовж 3-х днів 90, 92 і 94 випадки госпіталізації на 100 тисяч населення. Також маємо великий коефіцієнт інфікування. Крім того, завантаженість ліжок з киснем понад 65%”, – зазначив Віктор Ляшко.

Також він підкреслив, що Закарпатська область – одна з небагатьох областей, які не виконали доручення уряду та Комісії ТЕБ та НС та не забезпечила 80% перепрофільованих ліжок під COVID з централізованим постачанням кисню або кисневими концентратами. Сьогодні в регіоні цей показник 66%. Також менші необхідних показників в Івано-Франківській області – 74%, Одеській – 70%, Рівненській – 72%, Чернівецькій – 78% та в Києві – 78%.

Саме тому Комісія ТЕБ та НС доручила головам Закарпатської, Івано-Франківської, Одеської, Рівненської, Чернівецької обласних та Київської міської держадміністрацій вжити невідкладних заходів щодо забезпечення подачею кисню не менше 80 відсотків ліжкового фонду, відведеного для госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу COVID-19 та “про результати поінформувати Кабмін в тижневий термін”.

Зазначається також, що, за словами Віктора Ляшка, ситуація в Києві відповідає показникам для “помаранчевої” зони і наразі причин переведення столицю в “червону” зону немає.

Карантин для протидії поширенню нового типу коронавірусу в Україні запровадили з 12 березня 2020 року. Потім його неодноразово продовжували і влітку перевили у форму адаптивного карантину.

З 8 по 24 січня в Україні діяв жорсткий карантин. Його вводили, щоб “збити” хвилю захворюваності на COVID-19. Голова МОЗ Степанов зазначав, що головного ефекту від січневого “локдауну” вдалося досягти, потім його змінювали.

З 24 лютого Україна знову повернулася до адаптивного карантину з впровадженням чотирьох рівнів епідемічної небезпеки. Загалом дію обмежень продовжено до 30 квітня.

У межах адаптивного карантину регіони позначаються кольорами – зеленим, жовтим, помаранчевим або червоним рівнем небезпеки поширення COVID-19, залежно від епідемічної ситуації. Зважаючи на “колір” регіону різняться й обмежувальні заходи. Так, зелений рівень передбачає мінімальні обмеження. Жовтий рівень – наразі діє на території всієї країни, однак будуть вноситися деякі пом’якшення. Помаранчевий рівень – встановлюються після жовтого і свідчить про ускладнення епідемічної ситуації. Червоний рівень – передбачає більш жорсткі обмеження, як це було під час січневого “локдауну”.

З 8 березня на території Закарпатської області запровадили “червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19, крім цього, у зв‘язку із стійким погіршенням епідеміологічної ситуації “червоний” рівень вже діє на території Житомирської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Back to top button