Україна

Голова Держприкордонслужби, який оприлюднив персональну інформацію про Тараса Козака, може понести кримінальну відповідальність

Відомий юрист Ростислав Кравець розповів, яку відповідальність може понести голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко за розголошення персональної інформації про народного депутата Тараса Козака, пише «Страна».

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко

Чиновник публічно заявив, що «Козак не покидав території України», коментуючи інформацію про політ літака, яким користується Тарас Козак в Абу-Дабі, де зараз перебуває Президент України Володимир Зеленський.

На думку юриста такі дії чиновника є безпрецедентними: «Ці дані відносяться до персональної інформації, яку заборонено оприлюднювати без згоди самої людини. Зрозуміло, що Дейнеко зараз це зробив не по своїй волі – влада хотіла якнайшвидше зам’яти скандал з нібито польотом Козака в Абу-Дабі і сказала Дейнеко спростувати. Ось він і спростував».

Юрист заявив, що не може пригадати іншого такого випадку, щоб чиновники публічно розголошували персональну інформацію про перетин кордону, і пригрозив неминучими наслідками та кримінальною відповідальністю за цю заяву.

«Без згоди Козака він не мав права розголошувати інформацію про перетин кордону. Така інформація надається або за запитом самого Козака, або за запитом правоохоронних органів, або суду. З приводу відповідальності, все залежить від самого Козака. Чи захоче він притягувати главу Держприкордонслужби до відповідальності за поширення персональної інформації», – зазначив він.

Юрист підкреслив, що на ситуацію з оприлюдненням персональних даних повинні відреагувати і правоохоронні органи, і омбудсман. «Відповідальність за подібні дії аж до кримінальної з обмеженням свободи на термін до трьох років», – повідомив Кравець.

Back to top button