Україна

Глава ГУР розповів, коли Україна звільнить Херсон


Глава ГУР розповів, коли Україна звільнить Херсон

Також Буданов розповів про ситуацію на Каховській ГЕС та назвав можливі сценарії розвитку подій.

ЗСУ можуть деокупувати Херсон від окупантів до кінця 2022 року. Про це заявив голова управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в інтерв’ю Українській правді.

За його словами, росіяни справді “евакуюють” із Херсона Промсвязьбанк, інші фінансові структури, які самі туди завезли.

Водночас у багатьох аспектах проводиться більш інформаційна операція та маніпуляція. Так, окупанти вивозять готівку, сервери, так звану окупаційну владу, переводять усіх неходячих і тяжко поранених, намагаються якнайшвидше виписувати з лікарень тих, хто може ходити.

“Тобто створюють ілюзію того, що все зникло. А водночас вони, навпаки, заводять туди нові військові підрозділи та готують вулиці міста до оборони”, – розповів Буданов.

Він зазначив, що росіяни розуміють, що якщо ЗСУ візьмуть хоча б контроль над каховською дамбою, яка зараз є єдиною повноцінно функціонуючою транспортною артерією, їм потрібно буде приймати швидко рішення: або дуже-дуже швидко залишати місто і виходити, або вони ризикують опинитися в тій ситуації, в якій раніше опинилися українські захисники у Маріуполі.

“І ось, розуміючи це все, вони готують ґрунт, щоб, якщо буде потрібно, дуже швидко звідти вийти. Однак вони не готуються до виходу зараз, вони готуються до оборони”, – заявив голова ГУР.

Буданов підтвердив, що дамба замінована частково.

“Просто є інші аспекти. Перше: навіщо це робити – що вони втратять і що отримають? І друге: можна частково підірвати дамбу, а можна повністю. Так ось, щоби підірвати її повністю, такі роботи не проведені. Мінування проведено частково для часткової руйнації, якщо знадобиться”, – зазначив він.

За словами Буданова, для того, щоб зруйнувати конструкцію такого рівня, потрібні десятки тонн правильно розташованої вибухівки.

Як розповів голова ГУР, у разі повної руйнації греблі лівобережжя Херсонської області буде повністю затоплено. Росіяни втратить навіть теоретично можливість подачі води до Північнокримського каналу, Крим.

Вони також знищать можливість існування Запорізької АЕС, бо цей об’єкт нерозривно пов’язаний з нею. Окупанти також ускладнять просування ЗСУ на певний проміжок часу – близько двох тижнів. При цьому самі військові РФ будуть змушені відступити до Криму.

При частковому руйнуванні греблі ворог виведе з ладу шлюзову частину, машинні зали і зробить греблю непридатною для використання за призначенням. При цьому збережеться Північнокримський канал, частково буде розлив води. Також ускладниться просування ЗСУ.

Раніше у ГУР повідомили, що РФ спланувала підрив Каховської ГЕС з весни.

Буданов вважає, що війна з РФ має закінчитися до літа наступного року, а після цього на Росію чекають значні зміни.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button