Україна

Генасамблея ООН ухвалила оновлену і посилену резолюцію щодо прав людини в Криму

Резолюція закликає держав-членів ООН посилити співпрацю в межах Кримської платформи задля поліпшення ситуації з правами людини в Криму

Генеральна асамблея Організації Об`єднаних Націй (ООН) ухвалила оновлену та посилену резолюцію «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна».

За резолюцію проголосували 65 країн, проти – 25, утрималися – 85, – інформує 1News.

Серед країн, які проголосували проти, крім Російської Федерації, – Білорусь, Вірменія, Венесуела, Ефіопія, Еритрея, Зімбабве, Індія, Іран, Казахстан, Камбоджа, Китай, Киргизстан, Коморські Острови, Куба, Малі, Нікарагуа, Північна Корея, Судан, Сирія, Саудівська Аравія, Філіппіни, Сербія, Судан, Шрі-Ланка.

Цьогоріч Україні вдалося внести в текст резолюції відповідальність Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму, а також вимогу скасувати вироки, винесені заочно щодо лідерів кримськотатарського народу та кримських татар.

Крім того, документ підкреслює, що нарощування військового угруповання в анексованому Криму та численні навчання російських збройних сил спричиняють значні довгострокові негативні наслідки в регіоні, зокрема ускладнюють забезпечення основоположних прав цивільного населення.

“Резолюція містить заклик до РФ припинити політику примусової зміни демографічного складу Криму, засуджує проведений Росією всеросійський перепис населення, який визнається недійсним на території Криму. Резолюція наголошує на виключній відповідальності Росії як держави-окупанта в забезпеченні мешканців Криму питною та прісною водою”, – повідомляється на сайті МЗС України.

Зазначається, що зміни в назві цьогорічної резолюції безпосередньо віддзеркалюють незаконні дії Росії з тимчасової анексії українського півострова.

Ухвалений документ став шостою поспіль резолюцією Генасамблеї ООН з правозахисної проблематики в окупованому Криму і вже одинадцятою у контексті міжнародного реагування на анексію Росією українського півострова.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button