Україна

Газ для населення може подешевшати на 44%

Виконуючий обов`язки міністра енергетики Юрій Вітренко пропонує з 1 лютого запровадити нову формулу формування ціни на газ, яка має знизити тариф для «вразливих» споживачів. Про це написав Вітренко на своїй сторінці в Facebook, повідомляє 1News.

Зокрема формула полягає у тому, щоб від ціни на газ віднімався тариф транспортування.

За його словами, підконтрольна НАК “Нафтогаз України” компанія “Укргазвидобування” буде продавати постачальникам для “вразливих” споживачів газ за ціною “хаб мінус”, ціна буде переглядатися раз на рік на підставі котирувань на біржі в листопаді, і таке ціноутворення є вигідним для видобувної компанії.

«За нашими розрахунками мова йде про рівень ціни 5,36 тис грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні”, – написав Вітренко.

Він уточнив, що «якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%».

Вітренко уточнив, що наразі пропозиція Міненерго знаходиться на стадії обговорення.

«Можуть бути “підводні камені”, зокрема юридичні обмеження; важливо врахувати всі ризики, зокрема ризик маніпуляцій з боку постачальників; нам потрібно спокійно пояснити МВФ, що мова йде саме про адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад», – зазначив в.о. міністра.

Відповідно до проведеного за дорученням прем’єр-міністра моніторингу цін на газ для населення в січні, основні постачальники – облгаззбути – постачають газ за середньозваженою ціною 9,6 тис грн (в діапазоні від 6,99 тис грн до 10,8 тис грн), газопостачальна компанія “Нафтогазу” – по 7,2 тис грн.

«Тобто у облгаззбутів в середньому ціна на 33% вище. Але при цьому їх частка “ринку” – 89%», – написав чиновник.

У той же час в.о. міністра ввжає, що і ціна “Нафтогазу” не є ринковою через відсутність досконалої конкуренції на оптовому ринку. Причиною Вітренко назвав домінування російського “Газпрому” на ринках Центральної і Східної Європи, в тому числі його відмова від продажу газу на кордоні РФ-Україна і блокування експорту газу з РФ і Середньої Азії іншими компаніями.

«Якби “Газпром” цього не робив, то з економічної точки зору можна було б очікувати, що ціна на оптовому ринку була б на рівні “хаб мінус транспорт” – ціна на ліквідному європейському ринку, куди через Україну йде газ з території РФ, мінус вартість транспортування від кордону РФ-Україна до європейського ринку», – пояснив голова Міненерго.

Він уточнив, що на січень така ціна становила б 5,9 тис грн, а значить “Нафтогаз” продає за ціною на 22% вище “хаб мінус”.

На його думку, “Нафтогаз” має можливості для того, щоб активно боротися проти зловживання “Газпромом” своїм домінуючим становищем, і може подавати скарги до Європейського антимонопольного органу, а також навіть ініціювати новий міжнародний арбітраж за угодою про організацію транзиту, підписаної в кінці грудня 2019 року.

Вітренко зауважив, що Міненерго готове розглянути альтернативні пропозиції, якщо вони кращі і швидше вирішують проблеми на ринку.

Back to top button