Україна

Гарантії безпеки: розпочато переговори з ФРН


Гарантії безпеки: розпочато переговори з ФРН

Під час переговорів сторони обмінялися баченням підходів до майбутніх двосторонніх гарантій безпеки.


Розпочались переговори між Україною та Німеччиною щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, укладеною 12 липня у Вільнюсі. Про це повідомила пресслужба Офісу президента в п’ятницю, 17 листопада.
 
Українську переговорну групу очолив заступник голови ОП Ігор Жовква. Він підкреслив роль Німеччини як одного з лідерів фінансової, військової та гуманітарної допомоги Україні.
 
Під час перших переговорів Київ і Берлін обмінялись баченням підходів до майбутніх гарантій безпеки, їхнього формату й наповнення, а також узгодили план подальших дій, ідеться в повідомленні.
 
“Без Німеччини неможливо уявити дієвість гарантій безпеки, а також майбутнє членство України у євроатлантичній спільноті. Саме тому початок двосторонніх безпекових переговорів із Німеччиною такий важливий”, – зазначив Жовква.

Німеччина долучилася до п’яти інших держав G7, із якими Україна вже розпочала відповідні двосторонні переговори.

Нагадаємо, у липні на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 схвалили декларацію, яка передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. До цієї декларації G7 може приєднатися будь-яка країна, яка на двосторонньому рівні офіційно погодиться надати ті чи інші гарантії Україні.

Наприкінці жовтня відомо, що Нідерланди стали шостою державою після США, Великої Британії, Канади, Японії, Франції та першою з країн, що не входять до G7, із якою Україна почала двосторонні переговори відносно гарантій безпеки.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button