Україна

ФСБ Росії на кордоні Білорусі та України: українські прикордонники відреагували на ймовірну загрозу

Білоруси запропонували ФСБ Росії створити розвідувальні пункти на кордоні з Україною, повідомляють деякі ЗМІ. В той же час спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив, що на цей час будь-якого загострення не зафіксовано, повідомляє «Україна 24».

 

«Інформація досить цікава, і вона нами врахована в оперативній діяльності. Ми її обов’язково детальніше вивчимо. Якщо говорити про лінію державного кордону, то на цей час ми не фіксуємо будь-якого загострення. Такі розвідпункти можуть перебувати далі вглиб території Білорусі», = зазначив він.

Демченко зазначив, що на додачу до врахування цієї інформації на цей час контроль над кордоном з Білоруссю посилений. «Це триває вже довго, з огляду на політичну ситуацію в цій країні, й на тлі тих заяв, якими Білорусь намагається закидати Україні контрабанду зброї, що не підтверджується, а також з урахуванням співробітництва Білорусі з РФ», — розповів він.

Демченко відповів на запитання, чи спостерігається посилення руху через кордон з Білоруссю.

«Руху будь-якої військової техніки ми не фіксуємо. Водночас на деяких ділянках інтенсивне посилення кордону білоруською стороною відбувається. І ми можемо проаналізувати це через системність руху прикордонних нарядів, використання тепловізорів з того боку тощо», — сказав він.

Зокрема про те, що на кордоні Білорусі та України можуть з`явитися розвідпункти ФСБ Росії повідомив журналіст Андрій Цаплієнко.

Він також опублікував копію відповідного листа силовиків з Мінська до московських колег. Документ має гриф “Для службового користування”. У ньому Анатолій Лаппа, головний білоруський прикордонник, запропонував Володимиру Кулешову, першому заступнику ФСБ РФ, створити постійні розвідувальні пости уздовж всього українсько-білоруського кордону. Цаплієнко зауважив, що кордон фактично стає довшим на 1084 кілометри.

Лист датований 17 грудня 2020 року. Журналіст зазначив, що з цього часу на білоруських заставах фіксували активне пересування військових підрозділів.

Back to top button