Україна

Формувати ціну на газ для населення збираються без урахування імпортного паритету

Міністерство енергетики та вугільної промисловості планує до кінця року забезпечити населення газом українського видобутку та відмовитися від імпортного паритету при формуванні ціни газу для населення, інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Про це під час години запитань до уряду сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

За його словами, для забезпечення виконання спеціальних зобов’язань з постачання газу населенню, покладених на Нафтогаз, за 1,5 роки імпортна закупівля газу була зменшена до 900 млн кубометрів.

“Розвиваючи Укргазвидобування, ми розглядаємо можливість цей дефіцит у 900 млн зменшити. Формуючи ціну газу для населення, ми не будемо зв’язуватися з імпортним паритетом. Для ПСЗ (постачання за спеціальними зобов’язаннями – ред.) нам не потрібен буде імпортний газ. А комерційні структури хай закуповують газ там, де вважають за потрібне”, – додав міністр.

Як повідомлялося, за підсумками 2017 року державне ПАТ “Укргазвидобування” збільшило видобуток природного газу на 4,8% – до 15,3 мільярда кубометрів.

Міжнародний валютний фонд неодноразово наголошував на необхідності підвищення ціни газу для населення та відкриття ринку газу.

У жовтні 2017 року міністр фінансів України Олександр Данилюк за результатами зустрічей з керівництвом МВФ повідомив, що Україна і МВФ зафіксували основні принципи в процесі обговорення нової формули ціни на газ – як однією із головних передумов для виділення наступного траншу.

За словами Данилюка, позиція сторін не фіксувала якоїсь певної формули. Проте був зафіксований один ключовий принцип: ціни мають бути на рівні імпортного паритету.

 

 

 

 

Back to top button