Події

​​⚡ Уряд спростив процедуру допуску до експлуатації та закупівлі БпЛА і засобів р…

​​ Уряд спростив процедуру допуску до експлуатації та закупівлі БпЛА і засобів радіоелектронної боротьби

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови № 256 від 24 березня 2023 р. «Про реалізацію експериментального проєкту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем вітчизняного виробництва», згідно з якими спрощено процедуру допуску до експлуатації та закупівлі БпЛА та надано можливість здійснювати державні закупівлі засобів радіоелектронної боротьби за більш легкою процедурою, яка на сьогодні діє для дронів.

???? «Ми цінуємо життя кожного українського захисника і прагнемо розвивати найновіші технології в Україні, тому створюємо найкращі умови українським виробникам. Держспецзв’язку вже закупила для сил оборони тисячі дронів та інших засобів і планує закуповувати їх значно більше. Воювати мають дрони, а не люди», – зазначив голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

ℹ️ Зокрема, Уряд доповнив постанову №256 новими положеннями про:

???? розробки Генеральним штабом ЗСУ за кожним видом БпЛА чи засобу РЕБ стандартних технічних вимог, яким мають відповідати відповідні товари для допуску їх до експлуатації;

???? надання можливості здійснювати допуск до експлуатації зразків БпЛА та засобів РЕБ на підставі акту спільних відомчих випробувань, складеного одним із державних замовників у сфері оборони, без необхідності проведення повторних випробувань і засідання комісії Міноборони;

???? спрощення та скорочення до 10 днів процедури допуску до експлуатації зразків БпЛА та РЕБ на підставі проведених Міноборони демонстраційних випробувань, за програмою та методикою, розробленою виробником;

???? можливість здійснення допуску до експлуатації зразків БпЛА та РЕБ та їх кодифікації на підставі технічних умов, затверджених виробником та зареєстрованих Мінекономіки, без необхідності додаткового погодження Міноборони;

???? можливість здійснення закупівлі на підставі акту спільних відомчих випробувань, складеного одним із державних замовників у сфері оборони, до завершення процедури допуску до експлуатації та присвоєння номенклатурного номеру;

???? встановлення форми документу для потреби (для рекомендації допустити до експлуатації), потреби (в закупівлі), технічних вимог на тип БпЛА та засобу РЕБ, інформації про ТТХ засобу РЕБ та БпЛА.

Реалізація проєкту постанови спростить і пришвидшить процес допуску до експлуатації та закупівлі безпілотних літальних апаратів та засобів радіоелектронної боротьби для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших складових сил безпеки і оборони та сприятиме посиленню обороноздатності України.

???? Нагадаємо, від моменту старту проєкту «Армія дронів», який у липні 2022 року на платформі UNITED24 запустили Держспецзв’язку, Генштаб ЗСУ, Міноборони та Мінцифри, а зараз став державною програмою, вдалося придбати тисячі дронів, забезпечити ними понад 200 підрозділів і навчити 10 тисяч операторів.

У березні 2023 року Уряд постановою № 256 запровадив нові механізми здійснення оборонних закупівель безпілотних систем, зокрема, встановлення для виробників дронів прибутковості на рівні 25% від собівартості товарів, що дало можливість виробникам БпЛА активніше розвиватися та масштабувати виробництво в десятки разів.

Вже 40 видів українських БпЛА пройшли процедуру введення в експлуатацію та отримують державні контракти, і їхня кількість продовжує зростати. Ще рік тому їх було лише сім. Зараз Армія дронів співпрацює з понад 150 українськими виробниками.

???? Планується, що до кінця цього року державна програма «Армія дронів» зросте до десятків тисяч безпілотників. Лише за травень-липень 2023 Держспецзв’язку законтрактувала у чотири рази більше БпЛА, ніж у 2022 році.

Back to top button