Україна

Фізична агресія щодо журналістів в Україні – НСЖУ назвала кількість інцидентів за рік – новини

За даними Національної спілки журналістів, в Україні кожні 5 днів трапляється інцидент із застосуванням сили до журналістів


Фото з відкритих джерел

У 2021 році під час 70 інцидентів із застосуванням сили постраждали 100 працівників українських ЗМІ. Про це свідчать результати моніторингу Індексу фізичної безпеки журналістів, заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко у Facebook.

За словами Томіленка, ця цифра майже дорівнює показникам попереднього року, коли в 77 епізодах насильства постраждав 101 журналіст.

Певне зменшення рівня агресії експерти Спілки пояснюють, зокрема, з адаптацією суспільства до карантинних обмежень, запровадження яких спричиняло психологічну напругу та провокувало додаткову агресію на працівників ЗМІ.

Зазначається, що найчастіше фізичної агресії журналісти зазнавали у столичному регіоні – 20 випадків у Києві та Київській області, а також на Одещині (8 випадків). Також високі показники зафіксовано минулого року у Харківській (5 випадків) та Житомирській (4 випадки) областях.

Водночас високим залишається рівень фізичної агресії стосовно жінок-журналісток: у 2021 році постраждали 25 журналісток (у 2020 році – 36).

Представники правоохоронних органів торік застосували силу щодо журналістів у 4 епізодах (позаторік – у 6), а посадовці депутати й чиновники – у 12 (позаторік – лише в 4). Два випадки трапилися із застосуванням зброї.

 

 

За даними Національної спілки журналістів, в Україні кожні 5 днів трапляється інцидент із застосуванням сили до журналістів: це побиття, спалені машини, пошкоджена апаратура. Експерти НСЖУ констатують, що серед медійників є певна недовіра із приводу того, що звернення за допомогою до правоохоронних і судових органів можуть бути дієвими. Водночас Томіленко відзначив певний прогрес у реагуванні правоохоронної системи на злочини проти журналістів: поліція оперативно розпочинає розслідування та кваліфікує перешкоджання і напади саме за “журналістськими” статтями Кримінального кодексу.

 


[ad_2]
Source link

Back to top button