Україна

Феєричний удар: що перевозив НовочеркаськСюжет


Феєричний удар: що перевозив Новочеркаськ

Українська військова авіація потопила десантний корабель РФ Новочеркаськ у тимчасово окупованому Криму.

У тимчасово окупованій Феодосії вночі на 26 грудня українська армія знищила великий десантний корабель Новочеркаськ Чорноморського флоту РФ. Офіційно відомо, що по цілі успішно відпрацювала тактична авіація ЗСУ.

“Приліт” по судну був феєричним, а вибухи дуже гучними. В кримських пабліках очевидці відразу припустили, що корабель міг перевозити іранські дрони-камікадзе Shahed-136.

Наразі військові РФ повністю перекрили міст через Керченську протоку і оточили райони навколо феодосійського порту.

Чим вдарили по Новочеркаську

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук подякував за “філігранну роботу” українським пілотам.

“А флоту на Росії стає все менше! Цього разу услід за флагманом ЧФ РФ – крейсером Москва, прямує великий десантний корабель Новочеркаськ. Одягайте штани і “по-домашнєму уєзжайтє” з нашого Криму, поки ще не пізно”, – написав командувач.

Пізніше речник повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що ударити по Новочеркаську могли крилатими ракетами Storm Shadow або SCALP, які є у нас на озброєнні. А запускала авіація “явно не одну ракету”.

Наслідки атаки

Міноборони Росії підтвердило атаку на корабель, але традиційно скромно заявило, що Новочеркаськ “отримав пошкодження” під час “відбиття удару ЗСУ із застосуванням авіаційних керованих ракет”. Окрім цього в російському відомстві додали, що начебто знищили два українські літаки Су-24, які здійснювали пуск ракет. Зазначимо, що Юрій Ігнат офіційно спростував цю інформацію.

Окрім цього, соцмережі з посиланням на дані супутників за 24 та 25 грудня, повідомляють, що поряд із Новочеркаськом у порту було пришвартовано ще одне судно. Скоріше за все – це морський буксир МБ-304 Чорноморського флоту РФ.

Загалом в результаті вибуху з найближчих до порту будинків у Феодосії було евакуйовано понад 350 людей. Вони були розміщені у двох пунктах тимчасового розміщення, організованих у місцевих школах.

У кількох житлових будинках вибухом вибило шибки у під’їздах та квартирах. У магазинах було зруйновано вітрини. Також постраждав і місцевий вокзал – окупаційній владі довелося змінити розклад поїздів та електричок.

Площа пожежі у порту склала понад тисячу квадратних метрів. Пізніше гаутляйтер Криму Сергія Аксьонова заявив про одну загиблу людину та двох поранених.

Чи були “шахеди” на кораблі?

Після потужної “бавовни” у Феодосії там була феєрична обстановка, каже речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

“Вибухово-феєрична, я б навіть сказала. Вибух був потужний, детонація довготривала, пожежа масштабна. Отже, будемо ще очікувати уточнених даних, тому що проведена бойова робота, – це половина справи. Далі треба зібрати вичерпну інформація щодо її результатів. Поки що це все тільки наочно”, – наголосила Гуменюк.

Після удару в порту відбувалася сильна детонація. Очевидці в місцевих пабліках відразу висунули гіпотезу, що Новочеркаськ саме привіз в Крим іранські дрони-камікадзе Shahed-136, які армія РФ систематично запускає по Україні.

Зазначимо, що безпілотники безпосередньо з Ірану корабель не міг перевозити, бо Туреччина не пропускає через Босфор військові кораблі обох сторін війни. Але Новочеркаськ залучали для доставки військових вантажів, зокрема “шахедів” саме із території Росії, “в режимі порому”.

На це представниця ЗСУ додала, що детонація дійсно “спричинена не просто пальним або боєкомплектом самого корабля”.

“Специфіка великих десантних кораблів у тому, що вони використовуються зараз ворогом постійно як логістичні об’єкти для транспортування важливих вантажів. Пам’ятаємо, що в них є складнощі з використанням славнозвісного Керченського мосту і інших транспортно-логістичних маршрутів. Отже, цілком ймовірно, що це був такий собі “різдвяний подарунок”, повністю запакований”, – додала Гуменюк.

Юрій Ігнат, в свою чергу, зазначає, що Новочеркаськ дійсно міг перевозити військовий вантаж до портів тимчасово окупованих територій, зокрема на Запорізькому напрямку.

“Також він міг перевозити у Феодосію боєприпаси, зокрема “шахеди”. Поки що такої інформації немає, але будемо сподіватися, що якомога більше цих засобів вибухнуло цієї ночі”, – резюмував речник ПС.

Не перший удар

Нагадаємо, що у березні минулого року Новочеркаськ вже отримував пошкодження під час удару ЗСУ по порту Бердянська.

Тоді у пресслужбі військово-морських сил ЗСУ повідомили про знищення у тимчасово окупованому Бердянському морському порту великого десантного корабля РФ. Спочатку повідомлялося про затоплення корабля Орськ, згодом стало відомо, що ним виявився ВДК Саратов.

Окрім Саратова, пошкодження дістали кораблі Цезарь Куніков та Новочеркаськ. За даними Міноборони, на Новочеркаську загинули троє людей та ще троє отримали поранення.


 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button