Україна

Фахівці стверджують, що власники кішок схильні до психозу

Австралійські вчені наукової організації Origen стверджують, що причина тому токсоплазмоз — захворювання, що передається через кицьок, пише 1news з посиланням на zdorovia.com.ua.

Не обов’язково відразу позбавлятися улюбленого муркотіння. На думку фахівців, ймовірність розвитку психозу є тільки в тієї групи людей, які вже схильні до ризику психічних розладів.

Співробітники Origen провели тривалі дослідження 96 пацієнтів віком від 15 до 30 років, які спостерігалися в Клініці особистої оцінки та оцінки криз (PACE) у Мельбурні. Як виявилося, у респондентів з явними ознаками психозу рівень антитоксоплазмозних антитіл був вищим порівняно з тими, у кого психоз так і не розвинувся. Вплив токсоплазми збільшував ризик розвитку психозу в 3,6 рази.

Провідний дослідник професор Пол Аммінгер з Origen сказав, що метою дослідження було визначення факторів ризику, які б допомогти виявити людей з безпосереднім ризиком розвитку психозу.

Психоз — це психічний розлад, у якому порушується сприйняття дійсності. Людина неспроможна відрізнити реальність від вигадки. Вона схильна до марення та галюцинацій. Найчастіше психоз вражає молодих чоловіків та жінок віком від 15 до 35 років.

— Ми виявили, що вплив Toxoplasma gondii може сприяти психотичним симптомам й підвищувати ризик розвитку в людей, схильних до нього. Якщо наше відкриття підтвердиться й подальшими масштабними дослідженнями, то виявлення антитіл до токсоплазмозу може стати біологічним маркером, який дозволить оцінити ризик розвитку психозу в молодих людей, схильних до нього, — сказав професор Пол Аммінгер, пише Mednews.Press.

Нагадаємо, токсоплазмоз — це захворювання, яке викликається найпростішим паразитом Toxoplasma gondii, що зустрічається в травному тракті кішок. За даними Всесвітньої Організації Здоров’я (ВООЗ), у європейських країнах щороку на токсоплазмоз хворіють близько 2 млн осіб на рік.

 

 

 

Back to top button