Україна

Facebook заблокував ботоферму, що працювала на «Слугу народу»

Facebook видалив 105 облікових записів, 24 сторінки і п’ять профілів Instagram. У компанії стверджують, що вони були пов’язані з політичною партією «Слуга народу», повідомляє «Українська правда».

«Хоча люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися приховати свою особистість і координацію дій, наше розслідування виявило зв’язок з особами, пов’язаними з політичною партією «Слуга народу» в Україні», – говориться у звіті.

Зазначається, що акаунти видалили за порушення політики Facebook щодо скоординованої неавтентичної поведінки (CIB). У соцмережі повідомили, що почали вивчати діяльність цих сторінок після розслідування видання «Букви».

Зазначається, що люди, які стоять за цими сторінками, писали українською та російською мовами про корупцію, політику, автомобілі, публікували сатиричний контент про COVID-19, писали слова на підтримку «Слуги народу» та критикували опозиційні партії та політиків, зокрема колишнього президента Петра Порошенка і мера Києва Віталія Кличка.

На рекламу сторінок витратили близько 210 тисяч доларів.

В той же час, як зазначає видання «Букви», Facebook у квітні 2021 року також видалила кілька профілі, що пов’язані з Володимиром Гройсманом.

Окрім того, соцмережа видалила 477 акаунтів Facebook, 363 сторінки, 35 груп та 29 акаунтів Instagram, які були створені в Україні та націлені на аудиторію всередині країни.

«Ґрунтуючись на повідомленні ФБР, ми почали вивчати і розкривати цю орієнтовану на Україну діяльність, яку ми приписали юридичним і фізичним особам, які перебувають під санкціями Міністерства фінансів США – Андрію Деркачу, Петру Журавлю і пов’язаним із Begemot-linked media, а також політичним консультантам, які пов’язані з Володимиром Гройсманом та Олегом Кулінічем», – зазначили в Facebook.

Facebook вважає, що ця мережа ботів здійснювала довготривалу інформаційну операцію, спрямовану на просування сприятливого для Деркача, Гройсмана й Кулініча контенту. На просування мережі витратили майже пів мільйона доларів.

Крім того, минулого місяця Facebook відключив ще одну мережу, керовану з України, за порушення політики щодо CIB.

Back to top button