Україна

F-16 для України першими можуть передати Нідерланди – Міноборони


F-16 для України першими можуть передати Нідерланди - Міноборони

Високопоставлені чиновники в ЄС не виключають, що українські військові зможуть отримати літаки вже до цієї осені.

Нідерланди можуть стати першою країною, яка передасть Україні винищувачі F-16. Про це заявив радник міністра оборони України Юрій Сак, передає Politico.

За його словами, у Нідерландах наразі використовуються 24 F-16, які придатні для оперативного розгортання і залишатимуться у використанні до середини 2024 року.

“Після цього вони будуть доступні для іншого призначення, наприклад для продажу. Також Нідерланди мають додаткові 18 F-16, які більше не використовуються і можуть отримати інше призначення. Дванадцять із цих 18 спочатку планувалося передати приватній компанії, але передача була відкладена”, – розповів Сак.

Як заявив виданню неназваний високопоставлений чиновник із питань оборони Центральної Європи, передача літаків може відбутися вже до осені. Таке ж припущення висловив і високопоставлений дипломат зі Східної Європи.

Нагадаємо, за словами міністра Військово-повітряних сил США Френка Кендалла, передача Україні винищувачів F-16 може тривати в кращому випадку кілька місяців.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден схвалив плани щодо навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Відомо, що українські пілоти вже почали тренування на цих літаках.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button