Україна

Естонська розвідка назвала нові терміни “вторгнення” Росії в Україну – 1News


Фото з відкритих джерел

Росія зосередила біля кордонів з Україною найбільше за останні 30 років військове угруповання, яке буде готове до вторгнення з другої половини лютого. Про це йдеться в доповіді зовнішньої розвідки Естонії, опублікованій на сайті відомства, повідомляє РБК.

“За нашою оцінкою, російські збройні сили готові приступити до повномасштабної військової операції проти України з другої половини лютого. Як тільки військова готовність буде досягнута, для початку операції буде потрібно тільки політичне рішення”, – йдеться в документі.

Його автори дійшли висновку, що якщо Росія доб’ється дипломатичного або військового успіху в українському питанні, то політичний і військовий тиск Москви на країни Балтії може посилитися в довгостроковій перспективі.

“Навіть якщо вдасться переконати російське керівництво відмовитися від військової агресії, Естонія та інші західні країни повинні бути готові до все більш тривалого військового тиску з боку Росії”, — наголошується в доповіді.

За даними розвідки, Росія додатково перекинула в цей регіон понад 60 мотострілецьких і танкових батальйонів, близько десяти ракетних батальйонів “Іскандер” і більше 30 артилерійських і реактивних артилерійських дивізіонів. При цьому російська сторона забезпечила повну матеріально-технічну підтримку угруповань військ.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що, незважаючи на заяви про закінчення навчань і відведення військ, Москва збільшує військову присутність на кордоні з Україною. “Ми бачимо, що вони збільшили кількість військ, і ще більше підрозділів знаходяться в дорозі”, – сказав він. “Якщо вони дійсно почнуть виводити війська, ми будемо це тільки вітати. Вони завжди перекидали війська туди-сюди, тому те, що ми бачимо пересування військ, бойових танків, не підтверджує реального їх виведення”, — уточнив Столтенберг.

П’ятнадцятого лютого Міноборони Росії заявило про початок повернення сил Південного і Західного військових округів з навчань. Відомство також опублікувало кадри, на яких видно навантаження танків на залізничну техніку. Пізніше в Міноборони уточнили, що військові і бойова техніка Південного округу повертаються в пункти постійної дислокації в республіках Дагестан і Північна Осетія з навчань в Криму, а підрозділи Західного округу направляються в місця базування в Нижегородській області.

Деякі країни Заходу з осені 2021 року звинувачують Росію в тому, що вона зосередила угруповання військ біля кордонів з Україною і готує вторгнення в цю країну. Москва неодноразово спростовувала ці твердження. У Києві також на найвищому рівні періодично заявляли, що загроза перебільшена. Президент Володимир Зеленський неодноразово закликав не піддаватися паніці, оскільки вона завдає шкоди економіці країни.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button