Україна

Епідеміолог: ефективність вакцин від коронавірусу зменшилась по відношенню до нових штамів

По відношенню до нових штамів коронавірусу, зокрема “Дельти”, ефективність вакцин знизилася до 66%. Про це сказав епідеміолог Сергій Кравченко у програмі “5 вопросов” телеканалу “Дом”, передає 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Він зазначив, що основна мета вакцинопрофілактики – застрахувати пацієнтів від тяжкого перебігу хвороби, госпіталізації та смерті.

“У даному випадку вакцина зберігає свою специфічність, імуногенну ефективність, яка не дозволяє розвинутися важкому перебігу хвороби, госпіталізації або летальним наслідкам. Щодо нових штамів коронавірусу, зокрема “Дельти”, який поширився з Індії, то вона дещо знизилася, до 66%. За штамів, які циркулювали минулого року, епідефективність становила до 94-95%”, – пояснив епідеміолог.

Він також зауважив, що це не означає, що препарати неефективні. Це означає, що, наприклад, зі 100 вакцинованих пацієнтів 66 – не захворіють, а 34 – можуть захворіти.

“Люди хворітимуть в легкій формі і будуть застраховані від тяжкого перебігу хвороби та госпіталізації, смерті. Немає підстав вважати, що вакцини перестали бути ефективними. Вони продовжують рятувати життя”, – акцентував Кравченко.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 1 жовтня від початку вакцинальної кампанії щеплено 7 072 803 людини, з них повністю імунізовані та отримали дві дози – 5 674 722 людини.

Back to top button