Україна

Енергетична криза – Кучеренко заявив, що деякі регіони України можуть залишитися без газопостачання вже наприкінці лютого – новини

За словами нардепа, імпорт газу з інших країн не вирішить ситуацію


Фото з відкритих джерел

В Україні рекордно низькі запаси газу. Наприкінці лютого деякі регіони можуть залишитися без газопостачання, а промисловість піде на карантин. Такий прогноз в ефірі “Першого Незалежного” озвучив народний депутат України від фракції “Батьківщина” Олексій Кучеренко.

“Уряд звітує вкотре, що у нас валом цього газу, що у нас рекордна закачка. Прем’єр каже: “Ми розпочали підготовку викачки газу до опалювального сезону і закачку в сховища”. Пане прем’єр, шановні українці, заходите і дивитеся, що таке закачка. Закачка газу багато років поспіль в Україні починається в травні місяці, бо до травня йде викачка (опалювальний сезон до середини квітня), потім починається закачка. Скажіть будь ласка, пане прем’єр, як можна одночасно з сховища викачувати і закачувати газ? Це ж нісенітниця. Ми зараз щодоби викачуємо зі сховищ десь по 75 мільйонів кубів, це для того щоб якось дійти до кінця опалювального сезону. Далі все менше і менше буде ця цифра, бо чим менше газу в сховищах, тим менше можна підняти”, – розповів Кучеренко.

https://www.youtube.com/watch?v=LlV778FMin8

За його словами, на кінець лютого Україна викачуватиме 60 мільйонів кубів на добу для споживачів та 55 мільйонів для промисловості, разом – 115. “У нас можуть бути моменти або протягом тижня, або протягом доби, якщо мороз буде, що нам треба буде 160-180 мільйонів кубів, а я вам нарахував 115. Навіть, якщо по імпорту з Угорщини 2-2.5 мільйони буде заходити, зі Словаччини трошки більше – все рівно воно цей баланс не покриє. І тоді буде, я думаю, карантин: це бюджетні установи, малий та середній бізнес, промисловість прикрутять. Якщо цього не вистачить, – доведеться певні регіони просто фізично обмежувати. Дай боже, щоб я помилився, але ви знаєте, я ж не сам генерую. Я зазвичай консультуюся мінімум там 7-8 експертів незалежних і це така думка у нас сьогодні, і ризики можливі в усього експертного товариства”, – розповів Кучеренко.

Також він розповів про ще одну модель, яка є більш звичною для України. “Коли не вистачає газу, можна з труби його трішки позичити, цієї транзитної, російського газу. Там можна тимчасово мільйонів 300 поцупити, але це можна було, коли повномасштабний йшов транзит. Коли зараз транзит звузився, то там вже і цих 300 здається вже і важкувато, бо одразу Путін скаже, що вони крадуть газ і тоді всі аргументи для старту “Північного потоку – 2″ і в тієї сторони, і в тієї, а ми як завжди…”, – повідомив нардеп.

Новини за темою: Криза – не у відключенні світла і газу, а в тому, що в усіх енергосферах величезні борги, – Кучеренко

Нагадаємо, раніше оператор газотранспортної системи заявив, що в Україні не виключена криза у постачанні газу та, як наслідок, – в опалювальному процесі. Причина – мільярдні борги, накопичені за останні два місяці, та скорочення запасів блакитного палива у сховищах. Про проблеми України з природним газом та про ймовірність виникнення кризи у газопостачанні, читайте в нашому матеріалі. 



[ad_2]
Source link

Back to top button