Україна

Експерти розповіли, до якого рівня зростуть ціни на нерухомість у Києві

У Києві вартість нерухомості постійно зростає. У 2020 році ціна на квартири в новобудові підвищилася на 10-15%. При цьому у 2021 році очікується ще більший приріст. І все це на тлі істотного зменшення кількості пропозицій на ринку. Про це повідомляє 1NEWS, посилаючись на Главком.

Головною причиною для зростання цін став рівень споживчої інфляції, який досягнув за рік 7,5%.

Дорожчає паливо на тлі зростаючих цін на нафту, дорожчає і бетон. А у 2021 році очікується зростання вартості й інших будівельних матеріалів. Все це вилилося в те, що квадратний метр на первинному ринку Києва зараз обійдеться в середньому вже в 35 тис. грн.

При цьому компанії-забудовники для виходу на прибуток змушені піднімати ціни, щоб відіграти зростання витрат. А українські банки, як зізнаються самі будівельники, неохоче надають фінансування під нові будівельні проєкти, через що компанії часто залишаються сам на сам зі своїми фінансовими проблемами. В результаті вони перекладають їх на покупців.

Кошти у потенційних покупців є – банківські вклади українців у 2020 році зросли на 26,4% – це найвищий темп надбавки за останні 10 років. Для багатьох співвітчизників покупка квартири – головна альтернатива банківським депозитам.

Підштовхуваний попитом, рівень цін на квадратні метри може набрати ще до 20% в цьому році, вважають гравці ринку.

«Активізувалися покупці житла бізнес – і преміумкласу. Купують і для себе, і з метою перепродажу», – говорить Ганна Лаєвська, комерційний директор Інтергал-Буд.

А ось популярні кілька років тому смартквартири площею по 20 кв. м виявилися незатребуваними. В них важко перебувати на ізоляції або працювати віддалено, особливо декільком членам сім’ї.

Вкладення в нерухомість користуються популярністю через зниження банківських ставок за депозитами нижче 8% в гривні та прагнуть до нуля в доларах. Забудовники ж приваблюють інвесторів більш високими доходами. На перепродажу квартири можна заробити до 30-40% від її вартості за час будівництва будинку, тобто в середньому за півтора-два роки.

Back to top button