Україна

Експерти розповіли, чому в Україні ростуть ціни на алкоголь

Мінекономіки пропонує підвищити ціни на алкогольні напої. Нинішні оптові та роздрібні діють із вересня 2018 року. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Gazeta.ua.

“Сподіваємося, що Кабінет міністрів найближчим часом прийме рішення про підвищення мінімальних цін. Вони не переглядалися з 2018 року. Вартість складових зросла. Це і ціна на скло, етикетки, на ковпачки. Підвищилась зарплата. Мінімальна ціна на алкогольні напої — це індикатор повноти уплати податків: акцизного, ПДВ, податку на прибуток. Це ціна, за якою нижче виробити пляшку горілки неможливо. Якщо ви десь бачите продукцію, яка реалізується нижче мінімальної ціни, то знайте, що з неї не оплачено податки або це нелегально виготовлений продукт”, — розповіла Аліна Шолохман, виконавчий директор асоціації Укрводка.

Попит на нелегальний алкоголь не залежить від мінімальної ціни, вважає вона.

“Мінімальна ціна — це той поріг, нижче якого не мають права продавати. Бо інакше це означає, що немає в цій ціні податків. У роздрібних магазинах ціни давно вищі за встановлені мінімальні. Вино зараз продають дорожче 42 гривень, пляшка горілки коштує в районі 90 гривень, ігристе вино обійдеться у гривень 100, вермут – 50-60. Вартість алкогольних напоїв катастрофічно не зміниться після підвищення мінімальної ціни. Наприклад, на сидри зараз встановлена мінімальна ціна 23 гривні. Ви бачили таку в магазинах? Її не існує. Для споживача, який купував за мінімальною ціною продукт, подорожчання буде помітним. Але основна маса людей купує дорожчі продукти”, – додала Аліна Шолохман.

Уряд іде найлегшим шляхом — максимально оподатковує і вилучає кошти в населення і в підприємств, щоб просто наповнювати бюджет, зазначив економіст Андрій Новак.

“Споживачу все одно, звідки береться вартість. Він має справу з кінцевою роздрібною ціною. А як вона формується — неважливо. Зараз зростають ціни по всіх напрямках: на газ, продукти, електроенергію, алкоголь. Уряд іде найлегшим шляхом — максимально оподатковує і вилучає кошти в населення та підприємств, щоб наповнювати бюджет. Очевидно — через плачевний стан останнього”, – каже економіст.

Наступними можуть подорожчати тютюнова продукція та пальне.

“Алкоголь, тютюнові вироби, пальне – три типи товарів, які завжди мають великі прогнозовані об’єми продажів. Уряд хоче залучити додаткові мільярди. Але не враховується, що збільшення податків не принесе прямо пропорційне збільшення податкових надходжень. Коли ціна на товар уже неадекватна, не відповідає доходам українців, тоді відбуваються паралельно два процеси — тінізація цих ринків і більш активний випуск контрафактної продукції, контрабанди. При цьому на легальному ринку значно зменшиться продаж продукції. Зросте самогоноваріння. Люди, які звикли до певного обсягу споживання алкоголю, навряд чи відмовляться від нього через підвищення мінімальних цін на продукцію. Якщо легальна стане надмірно дорога, люди будуть купувати нелегальну”, – розповів Андрій Новак.

Від 25 до 80% алкоголю в Україні виробляється нелегально, додав експерт.

“Найменше нелегальної продукції у виробництві пива, бо там складний технологічний процес. Дуже багато підробок вина і міцного алкоголю. Прибутки виробників законної продукції впадуть. А для нелегальних — це золоті часи. Алкоголь в Україні вже й так дорогий. Звичайно, якщо його порівнювати з європейськими цінами, то в нас дешевше можна купити. Але якщо порівняти доходи європейців і українців, то зрозуміємо, що для них їхній алкоголь дешевший, ніж для нас наш”, — підсумував Новак.

Мінімальні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби пропонують підвищити на 6,2%. Віскі, ром і джин подорожчають на 5,9%, коньяк і бренді – на 5,5%, виноробну продукцію, сидр, перрі, вміст спирту якого не більше 8,5%, вермути й виноградні вина з додаванням екстрактів – від 8,2 до 34,2%. Ціни на виноградні натуральні та ігристі вина не змінюватимуть.

Back to top button