Україна

Експерти розповіли, чому в Україні такі високі ціни на фрукти

Ціна фруктів з українського півдня – шокує. За кілограм найдешевших абрикосів, як і персиків, треба викласти 50 гривень. Садівники виправдовуються: третину врожаю кісточкових зіпсувала погода. Зберегти вдалося лише частину. За якими цінами сьогодні збувають сезонні фрукти та ягоди, повідомляє «Сьогодні». Про це пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

Абрикосів на ринку обмаль, та й ціна кусається.

«Абрикоса нема, починається трохи. Ціна дорогувато, але люди беруть абрикос добре, щоб їсти», – ділиться продавець фруктів Павло Хомич.

Чому фрукти дорогі

Аграрії Херсонщини скаржаться – мороз навесні знищив половину врожаю абрикосів на півдні.

«Погана урожайність, так сталося, що мороз усе забрав, у нас тільки окремі сорти, які не бояться морозу», – зазначає агроном Володимир Вдовеченко.

Сливи також приблизно на 40% менше вродило, ніж минулого року. Володимир 48 років працює бригадиром в агрофірмі. Каже, таких збитків на кісточкових ще не було. Уперше втратять і врожай яблук.

Дефіцит кісточкових компенсує ягода, зокрема виноград. Тепличний виноград вродив, і у порівнянні з минулим роком буде дешевшим, кажуть фермери. А от хорошої ціни на ґрунтовий очікувати марно. Він також постраждав від морозів.

Середня вартість фруктів на Херсонщині

  • Абрикос – 50-100 гривень.
  • Рання слива – мінімум 40 гривень.
  • Ожина – 65 гривень.
  • Ціни на фрукти загалом – від 35 до 200 гривень.

Чого чекати в серпні

Садівники кажуть, у серпні значного зниження цін не буде. А ягідний сезон продовжать кавуни. Їхня вартість, за прогнозами фермерів, вищою за минулий рік не буде.

Back to top button