Україна

Експерти розкритикували звіт АІ щодо українських військових – ЗМІ


Експерти розкритикували звіт АІ щодо українських військових - ЗМІ

Amnesty International торік звинуватила українські війська в тому, що вони нібито наражали на небезпеку цивільне населення, розміщуючи військові бази в житлових районах.

Незалежна експертна комісія проаналізувала скандальну доповідь Amnesty International щодо українських військових і заявила, що її висновки “недостатньо обґрунтовані”. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на звіт комісії.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International торік у серпні опублікувала аналіз, у якому звинуватила українські війська в тому, що вони нібито наражали на небезпеку цивільне населення, розміщуючи військові бази в житлових районах.

Звіт викликав критику, після чого Amnesty International замовила незалежну перевірку звіту, висловивши “глибокий жаль” з приводу такою реакцією реакції на свій звіт.

Експерти вказали, що було правильним оцінювати не тільки агресора, а й захисника на дотримання законів війни, але комісія одностайно висловилася щодо того, що ключові висновки про порушення Україною міжнародного права у звіті Amnesty International «недостатньо обґрунтовані» наявними доказами.

“Загальний наратив доповіді від 4 серпня був викладений мовою двозначною, неточною та в деяких аспектах юридично сумнівною. Це особливо стосується початкових абзаців, які можна було б прочитати як такі, що натякають – хоча це не було наміром AI – що на системному чи загальному рівні українські сили були в основному або рівною мірою винні у смерті цивільних унаслідок нападу Росії”, – йдеться у в аналізі.

За словами обізнаних джерел видання, попередня версія експертного звіту була жорсткішою, але потім комісія змінила іормулювання оцінки з “необґрунтовано” на “недостатньо обґрунтовано”.
Комісія також з`ясувала, що деякі співробітники АІ висловили серйозні застереження щодо того, чи на достатньому рівні організація намагалася проконсультуватися з українським урядом, щоб зрозуміти, чому Україна розгорнула свої сили в певному місці, і чи було б реально зробити це деінде.

Представник AI охарактеризував незалежну перевірку як “частину постійного внутрішнього процесу, яка надасть інформацію і покращить майбутню роботу”.

Нагадаємо, 4 серпня 2022 року правозахисна організація Amnesty International опублікувала звіт, в якому звинуватила Збройні сили України у створенні баз поблизу шкіл та лікарень. 

Після реакції громадськості на опублікований звіт Amnesty International вибачилася, але не спростувала свої висновки.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button