Україна

Експерти прогнозують в Україні рост цін на молочну продукцію

Асоціація виробників молока прогнозує, що ціни на молоко виростуть на 2,5%, або на 0,5-0,6 гривні, до 25,7 гривні / літр, а на вершкове масло – на 5,5%, або на 2, 5 гривні, до 48 гривень / пачка до 2021 року, передає 1NEWS.

Про це повідомила на прес-конференції віце-президент асоціації Ганна Лавренюк.

“За оцінками експертів, до кінця року (з серпня) ціна на молоко-сировину може підскочити до 1 гривні, тобто до кінця року у нас буде орієнтовно 10,5-10,6 гривні / кг”, – сказала вона.

Лавренюк зазначила, що подорожчання сировини відповідно вплине і на вартість молочної продукції.

Таким чином, ціни на незбиране молоко можуть підвищитися на 2,5% до 25,7 гривні / літр, на вершкове масло – на 5,5% до 48 гривень / пачка, на сметану – на 2,5% до 66,7 гривні / кг, на сир – на 3,5% до 144,7 гривні / кг у порівнянні з серпнем.

За її словами, причиною підвищення цін є дефіцит молока-сировини в Україні в основному через скорочення молочного поголів’я корів, особливо в промисловому секторі, який забезпечує галузь переробки на 80%.

Так, за даними Державної служби статистики, за січень-вересень 2020 року поголів’я корів скоротилося на 6%, в тому числі корів на молочно-товарних фермах на 5%, на присадибних ділянках – на понад 6%.

Лавренюк вважає, що дані Державної служба статистики за обсягом виробленого молока завищені.

За її словами, на даний момент Україна в середньому виробляє близько 6 млн тонн на рік, в той же час Держстат вказує, що тільки в присадибній секторі виробляється 5,4 млн тонн молока.

У свою чергу скорочення поголів’я в 2020 році пов’язане з кліматичними аномаліями і впливом коронавируса на економіку, тому, за прогнозами асоціації, до кінця року південні області ще будуть зменшувати поголів’я, оскільки вони не змогли заготовити кормів в достатній кількості.

При цьому українці споживають менше 50% рекомендованої Міністерством охорони здоров’я норми молочної продукції (380 кг / рік).

 

 

 

Back to top button