Україна

Експерти прогнозують рекордне подорожчання пального на вітчизняних АЗС

В Україні ціни на пальне зростуть до рекордного рівня. Про це свідчать прогнози одразу декількох експертів, повідомляє 1news з посиланням на Главком.

При цьому очікування невтішні, як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі.

Аналітики впевнені, ціни почнуть стрімко зростати вже цього тижня. А у лютому на стелах заправок можна буде побачити історично рекордні цифри.

Головними драйверами цін називають ціни на нафту та послаблення української валюти.

«Нафта… пробила $90/бар. і цим показала зростання з початку року майже на 15%. На гривню з початку року зміцнів долар, на 1,2 грн – євро. Оптові ціни на бензин і ДП на внутрішньому ринку додали 2,50 грн/л», – написав на своїй сторінці у Facebook Сергій Куюн, директор «Консалтингової групи «А-95».
Короткостроковий прогноз

Куюн впевнений, вже цього тижня бензин в Україні подорожчає на 1,45 грн за літр. Ціни на дизельне пальне зростуть на 1,85 грн/л. За даними експерта, дорожчати пальне може почати вже з понеділка, 24 січня.

Якщо прогноз справдиться, середня ціна бензину А-95 на українських АЗС сягне майже 33 грн/л. Дизель коштуватиме 32,5 грн/л.

Враховуючи останні дані про ціни на пальне в Україні, які «Главком» оприлюднював 14 січня, неважко порахувати, скільки може коштувати пальне у відомих мережах заправок. Так, наприклад, на Shell, WOG, Okko та Socar, з урахуванням прогнозу, вартість бензину може сягнути 33,84 грн/л.

Такий саме прогноз можна зробити і по цінах на дизель (з урахуванням цін, які були оприлюднені 14 січня):

Shell, WOG, Okko – 34,01 грн/л;
Socar – 35,83 грн/л.

Середня ціна дизельного пального становитиме 32,5 грн/л.
Довгостроковий прогноз

Довгостроковий прогноз ще «веселіший». У лютому вартість літру А-95 може сягнути 40 грн. Таку думку у коментарі виданню UBR висловив Дмитро Леушкин, директор мережі АЗС Prime.

За словами експерта, велика можливість побачити такі цінники на АЗС існує вже з 12 лютого, чому передуватиме кілька етапів підвищення розцінок на заправках.

Він зазначає, що коливання курсу долара швидко відбиваються на вартості пального. А у зв’язку із запровадженням в Україні державного регулювання цін на пальне, яке виходить тричі на місяць.

З урахуванням дуже дорогої нафти першого лютого ціна підскочить ще приблизно на 2 грн/л нагору.

Наступне підвищення припадає на суботу, 12 лютого, тому за фактом зростання цінників відбудеться найближчого робочого дня – 14 лютого. Підігріє цифри на заправних стелах ще зростання курсу валют.

«Якщо ми дійдемо до 29 грн за долар, а я вважаю, що дійдемо, у нас 14 числа преміальні мережі коштуватимуть по 40 грн/л. А автогаз, відповідно, по 25 грн/л.», – резюмує експерт.

 

 

 

 

Back to top button