Україна

Експерти пояснили, чому не всі біженці прагнуть повернутися до України


Експерти вважають, що на повернення біженців могли б спрацювати програми допомоги від міжнародних організацій, програми для повернення та адаптації людей у нових умовах на батьківщині.

 
Несприятливий психологічний клімат та фінансові труднощі – одні з причин, які можуть завадити повернутися додому багатьом українцям, які поїхали за кордон. Про це йдеться у публікації на РБК-Україна.
 
“Якщо ми запропонуємо пільги чи виплати тим, хто зараз перебуває за кордоном, то постає питання: а тому, хто перебуває, скажімо, у Чернігівській області – не треба нічого платити?” – вважає директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Пташки НАН України академік Елла Лібанова.
 
Держава зараз має дуже обмежені ресурси для того, щоб щось робити для повернення біженців, переконаний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.
 
“Несприятливий психологічний клімат – одна з причин, яка може заважати повернутися. Зараз намічається негативне ставлення до тих, хто виїхав. Поки ми бачимо це тільки у Facebook, але тенденція може стати небезпечною. Тих, хто залишився, переживаючи певні проблеми війни, дратують проблеми українців за кордоном. Тут вони під бомбами, а там проблеми – незручне житло чи не вчасно виплатили гроші”, – вважає Паніотто.
 
Експерти вважають, що на повернення біженців могли б спрацювати програми допомоги від міжнародних організацій, програми для повернення та адаптації людей у ​​нових умовах на батьківщині.
 
“Зараз усі програми розвитку науки призначені для тих, хто виїхав. Я цікавився підтримкою колег-науковців. Усі програми не були орієнтовані на повернення. Але нам треба буде багато людей для відновлення України. Чому ми маємо втрачати населення? І без того у нас буде багато проблем: скільки вже загинули, скільки матимуть інвалідність”, – додає співрозмовник.
 
Біженці, які вимушено залишили Україну через повномасштабне російське вторгнення, почнуть повертатися додому за умови зростання економіки в нашій країні та збільшення робочих місць.
“Однозначно можна говорити, що за умови зростання економіки робочі місця відновляться. У нас зростатиме запит на робочі руки, а їх не вистачатиме”, – каже директор соціологічної групи Рейтинг Олексій Антипович.
 
За даними соціологічної групи Рейтинг, близько 40% опитаних втратили роботу після початку війни – або через зупинку підприємства, або через те, що довелося виїхати.
 
“Зараз економіка – у стагнації. Люди поїдуть за кордон, якщо робочі місця не відновляться. Але коли економіка зростатиме, з’явиться запит на нові трудові ресурси. Їх, можливо, навіть доведеться залучати за кордоном, і тоді потрібна буде дуже виважена міграційна політика щодо трудових мігрантів в Україні”, – каже Антипович.
 
За даними ООН, кількість біженців з України, які набули статусу тимчасового захисту в країнах Європи, склала 3,407 млн. Ще кілька мільйонів громадян перебувають за кордоном без статусу біженця.
 
А за даними Євросоюзу, з початку війни з України виїхали понад 5,7 млн. людей, з них понад 2,8 мільйона українців повернулися додому.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button