Експерти назвали причини стрибка інфляції в Україні
Фактична споживча інфляція в Україні у березні прискорилася до 8,5% (р/р). Причинами стали подорожчання окремих продуктів харчування та палива, повідомляє 1NEWS з посиланням на коментар Національного банку України (НБУ) щодо рівня інфляції.
Як зазначається в повідомленні, у березні збільшилися темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари (до 8,7 р/р), передусім через підвищення світових цін на окремі продукти харчування.
Крім того, підвищення вартості послуг прискорилося (до 7,3 р/р) через збереження стійкого споживчого попиту навіть в умовах ужорсточення карантину в низці регіонів та збільшення виробних витрат.
Натомість темпи зростання цін на непродовольчі товари знизилися (до 1,8% р/р).
Темпи зростання адміністративно регульованих цін збільшилися (до 13,0% р/р). Попри обмеження урядом цін на природний газ для населення, темпи їх зростання в річному вимірі збільшилися внаслідок низької бази порівняння.
Подорожчання палива помітно прискорилося (до 12,2% р/р)унаслідок підвищення світових цін на нафту та збереження високого попиту з боку населення, йдеться в коментарі.
“Упродовж наступних місяців інфляційний тиск залишатиметься значним через ефекти перенесення високих світових цін на продукти харчування, подорожчання енергоресурсів та зростання споживчого попиту навіть в умовах локдауну”, – заявили в НБУ.
За прогнозом НБУ, у IV кварталі 2021 року інфляція почне знижуватися та повернеться до цілі 5% у першому півріччі 2022 року. Цьому сприятимуть надходження на ринки нового врожаю, вичерпання ефекту низької бази порівняння та підвищення облікової ставки Національним банком.