Україна

Експерти назвали економічно обґрунтовану вартість землі в Україні

Ринок землі вже відкрився, проте про формування ринкової ціни на неї ще рано говорити, тому що кількість укладених угод купівлі-продажу замала. На формування ціни кожної окремої земельної ділянки буде впливати її нормативна грошова оцінка, площа, місце розташування, середня врожайність, орендна плата. Про це розповіли експерти Українського клубу аграрного бізнесу, пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

«У кожній окремій області ціна на землю буде нерівномірною. В деяких областях вона буде коливатись в 2-2,5 рази. Найдорожчі гектари будуть у Київській області – там ціна 1 га коливатиметься від 26,5 тис. грн до 74,6 тис. грн», – пояснює експерт із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко.

За її словами, максимальна ціна на землю прямо корелюється з найвищими врожаями в 2020 році в таких областях як Вінницька, Івано-Франківська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Чернігівська.

«У цих областях урожайність перевищувала 5 т/га, а ціна 1 га сягатиме $2-2,5 тис. Найнижча ціна прогнозується у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Херсонській областях – вона трохи перевищуватиме $1 тис. за 1 га», – говорить Елліна Юрченко.

В УКАБ зазначають, що наразі для визначення економічно зваженої вартості сільськогосподарських земель потрібно врахувати поточну орендну плату за землю (як дохід від розміщених інвестицій) та ставку за довгостроковими кредитами в іноземній валюті (як критерій оцінки використання грошових коштів).

У 2020 році орендна плата за землю становила в середньому 3425 грн за 1 га по Україні, а ставка за довгостроковими кредитами в іноземній валюті — 6,7%. Таким чином, економічно обґрунтована середня вартість землі в Україні становить 51,2 тис. грн за гектар.

Раніше повідомлялося, що чутки про додаткові платежі із землекористувачів, які нібито передбачені в законопроєкті №5660, що вже наробив галасу, сильно перебільшені. Насправді ніякий додатковий податок на город там не передбачений.

Нагадаємо, 5 червня, Кабінет міністрів запропонував Верховній Раді ввести мінімальне податкове зобов’язання на земельну ділянку, хоча раніше подібна ідея провалилася. Відповідний законопроєкт №5600 зареєстровано на сайті Ради.

Back to top button