Україна

Експерти МАГАТЕ перевіряють Запорізьку АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) з 14 по 31 липня 2021 року проведе планову інспекцію на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), під час якої перевірить енергоблок №6 та сухе сховище відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП), повідомляє 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

“Під час місії на Запорізькій АЕС інспектори МАГАТЕ на енергоблоці проведуть перевірку фактично наявної кількості ядерних матеріалів (ЯМ); встановлять печатку на транспортний отвір басейну витримки – басейну мокрого перевантаження (БВ-БМП); встановлять печатки МАГАТЕ на погодних кришках вентильованих контейнерів зберігання; проведуть встановлення, технічне обслуговування, відключення підводної відеокамери; перевірку ЯМ у БВ до відправки на ССВЯП; проведуть технічне обслуговування відеокамер; перевірку облікових, експлуатаційних та звітних документів щодо ЯМ; перевірку інформації про конструкцію установки”, – зазначають в Енергоатомі.

На ССВЯП інспектори МАГАТЕ проведуть перевірку, зняття, встановлення печаток на та між вентильованими контейнерами зберігання; перевірку інформації про конструкцію установки; перевірку облікових, експлуатаційних та звітних документів щодо ядерних матеріалів.

На ЗАЕС підкреслили, що МАГАТЕ – єдиний у світі міжнародний інспектор з питань ядерних гарантій та контролю в області цивільних ядерних програм. Мета контролю, який проводить організація, – не допустити передачі ядерних матеріалів, що використовуються в ядерних установках, розташованих в 70 країнах світу, на військові цілі.

Запорізька АЕС – найбільший енергетичний об’єкт в Україні з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий – в 1985 році, третій – в 1986 році, четвертий – в 1987 році, п’ятий – в 1989 році, шостий – в 1995 році.

 

 

 

 

Back to top button