Україна

Експерти підрахували вартість квитка на поїзд Hyperloop

Експерти аналітичного центру Український інститут майбутнього прорахували приблизну вартість квитка на поїзд Hyperloop з Києва до Одеси, інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Згідно з підрахунками аналітичного центру для покриття експлуатаційних витрат вартість квитка «Київ-Одеса» має становити 19,9 дол. або 518 грн (курс 26 грн/дол. США) (цю модель також використовують на маршруті Лос-Анджелес – Сан-Франциско). За іншим підходом, аби проект був окупним через 30 років, ціна квитка має бути не менше 4384 грн.

При вартості в 518 грн (підхід 1) та 4384 (підхід 2) розрахунковий час поїздки Київ-Одеса становитиме 31 хв. Для прикладу станом на червень 2017 року квиток на потяг «Інтерсіті» при часі подорожі 6 годин коштував 324 грн, на літак – 2970 грн (час поїздки – 1 година).

За оцінкою Українського інституту майбутнього, прогнозована вартість Hyperloop в Україні за маршрутом «Київ-Одеса» становитиме 3,6 млрд дол. США. Водночас, як зазначають експерти, кошторисну вартість проекту може збільшити зміна вартості основних складових, витрати на дозволи, купівля земельних ділянок тощо.

Як повідомлялося, у Дніпрі планується створити тестовий майданчик для реалізації проекту вакуумного потяга Hyperloop в Україні за підтримки партнерів, які будують Hyperloop в Мексиці. До розробки проекту долучиться Міністерство інфраструктури України, Національна академія наук, які забезпечили наукову оцінку і наукове обгрунтування проекту, Укроборонпром, компанія «Південмаш», Каховський завод електрозварювального устаткування, «Інтерпайп», Unit city, Український інститут майбутнього та Платформа розвитку інновацій.

За словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, для будівництва Hyperloop мають бути залучені приватні інвестори.

Нагадаємо, компанія Hyperloop Transportation Technologies (HTT) підписала угоду з урядом індійського штату Андхра Прадеш про з’єднання швидкісними поїздами міст Амараваті і Віджаявада.

 

 

Back to top button