Україна

Експерт розповів, якою повинна бути справжня червона ікра

Найсмачніша ікра має помаранчевий з червоними проблисками колір, а блідий або жовтий колір продукту говорить про те, що ікра перезріла і втратила смак. Такі поради дав глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, пише 1NEWS, посилаючись на УНН.

“Відтінки червоної ікри безпосередньо залежать від виду риби. Найсмачніша ікра кетова. Колір її оранжевий з червоним проблиском, ікринки досить дрібні, плівочка тонка, еластична. Якщо ікра зовсім бліда або жовта, значить, вона перезріла і втратила смак. Друге місце у ікри горбуші. Її ікринки оранжевого і світло-оранжевого кольору. Темно-червона ікра нерки за своєрідний смак отримала у нашого споживача бронзу, а ось європейці, навпаки, вважають її найкращою”, – повідомив експерт.

При цьому він уточнив, що якісна ікра повинна мати однорідний колір, не бути пересоленою. Ікринки не повинні бути луснутими, засохлими, без оболонки, або злипатись. Крім того, продукт повинен приємно пахнути і не мати зайвих запахів. Якісна червона ікра ледь пахне свіжою рибою. У штучній ікрі для аромату використовують оселедцеве молоко, тому підробку видає сильний рибний запах. На смак вона жорстка і дуже солона.

Як уточнив глава Асоціації, різниця в ціні різних видів ікри пояснюється не відмінністю їх поживних і смакових властивостей (вони приблизно однакові), а перш за все складністю їх видобутку. Наприклад, чорна ікра дорожча за червону тільки через те, що її в природі менше. Осетрові важче видобуваються, а ікру вони можуть давати тільки з 10 років. А золотиста царська ікра бурштинового кольору видобувається з осетрових старше 60 років.

Нагадаємо, при виборі червоної ікри до новорічного столу слід звернути увагу на дату виготовлення, маркування на кришці або ж на крихкість ікри, що продається на вагу.

Новорічний стіл-2019 обійдеться українцям в 1535 гривень.

Back to top button