Україна

Експерт пояснив, чому Путін відпустив українців

Президент Росії Володимир Путін погодився на обмін полоненими з Україною, бо мав на те 5 причин.
Один із мотивів господаря Кремля полягав у бажанні отримати бойовика Володимира Цемаха, щоб він не поїхав свідчити у Нідерланди у справі про збиття літака MN17 у небі над Донбасом. Про це пише 1NEWS,посилаючись на Главком.

Протягом довгого часу експлуатувався міф про те, що Путін зацікавлений, наприклад, долею головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого тривалий час судили в Україні. З цього виходили і в українській владі після затримання Вишинського і розраховували, що Путін обміняє його на політв’язнів Олега Сенцова або Романа Сущенка, пише у своїй статті на сайті bykvu.com журналіст та політичний оглядач Віталій Портников.

«Але жодної особливої зацікавленості в долі якогось там журналіста, нехай навіть наближеного до «самого» Дмитра Кисельова, Путін не виявив. Цемах – зовсім інша справа. Кремль серйозно готується до процесу по «Боїнгу» і поява такого важливого свідка на цьому процесі могла вдарити по російських інтересах», – мовиться у матеріалі.

Саме тому в Москві була поставлена задача будь-яким шляхом домогтися запобігання можливому виїзду Цемаха в Нідерланди.

Другий мотив рішення Путіна – виконуючи завдання по звільненню Цемаха, продемонструвати Заходу:готовність нового українського керівництва для вирішення власних завдань йти наперекір загальній лінії переслідування Росії за скоєні її керівництвом військові злочини,
розмити солідарність з питання про покарання винних у справі знищення «Боїнга»,
полегшити можливість вирішення західними країнами своїх питань за український рахунок.

Третій мотив рішення Путіна – продемонструвати Президентові України Володимиру Зеленському свою конструктивність у питанні врегулювання проблем, які були створені в Україні російським вторгненням.

«Простіше кажучи – все можна вирішити, якщо йти на виконання путінських вимог. Таким чином, Путін вміло залучає Зеленського на болотистий ґрунт пошуку компромісів, які можуть привести не тільки до завершення військового конфлікту і реінтеграції Донбасу, але і до повернення України до її звичної ролі російського сателіта, що стане першим кроком на шляху до поглинання України Росією», – наголосив Портников.

Четвертий мотив Путіна – це полегшити західним «доброзичливцям» Росії створення міфу про те, що Кремль повертається до конструктивності і заради реанімації хороших відносин з Москвою варто пожертвувати Україною.

Окрім того, тепер Захід зможе натиснути на українське керівництво, щоб воно проявляло «конструктивність» у відносинах з Москвою і погодилась з умовами Путіна.

П’ятий мотив Путіна Портников умовно назвав «ефектом Савченко». За словами журналіста, коли готувалося звільнення російської бранки Надії Савченко, «мало хто знав, що Кремль розраховував на проведення масштабної спецоперації з метою дестабілізації тогочасної української влади і держави як такої».

У Москві особливо не приховували, що в особі Савченко збираються підкинути до Києва політичну бомбу. А поінформовані про такі наміри в українській еліті намагалися про це вголос не згадувати, адже така позиція була непопулярною в українському суспільстві.

«Ми поки що не знаємо, чи ховається серед тих, кого звільняють сьогодні, така «політична бомба» або кілька бомб. Але дуже скоро дізнаємося – дай Боже, до, а не після успішного бомбардування», – зазначив Портников.

Нагадаємо, у суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

7 вересня президент Володимир Зеленський також заявив, що другий етап обміну полоненими передбачає звільнення затриманих в Росії кримських татар.

Нідерланди офіційно зажадали від Росії видачі фігуранта справи про збитий над Донбасом Boeing рейсу MH17 Володимира Цемаха, який приземлився сьогодні у Внуково разом з іншими особами.

Back to top button