СвітУкраїна

Експерт оцінив перспективи співпраці України та Молдови у газовій сфері

Використання українських газосховищ для зберігання об’ємів газу, придбаного на нижніх цінових піках може бути ключовим елементом інтересу Молдови в межах двосторонньої співпраці у газовому секторі. Про це заявив експерт з енергетичних питань, директор Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар під час онлайн-обговорення «Україна-Молдова: енергетичний вимір регіональної безпеки». Про це пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

«Питання використання українських газосховищ будуть мати важливе значення, особливо якщо на нижньому піку влітку можна купити певні об’єми, тим більше що ринок в Молдові не такий об’ємним, то можна створювати необхідні запаси й таким чином зрізати зимові піки, тому тут є серйозна перспектива співробітництва», – сказав Гончар.

Однак експерт відзначив, що Молдова має прискорити завершення реформування газового сектору, а саме процес анбандлінгу.

«Молдові необхідно завершити процес анбандлінгу у газовому секторі, тоді наші системи стануть компліментарними. Оскільки обидві країни є учасницями Договору енергетичного співтовариства, то тоді ми зможемо сказати, що ми свою місію виконали й зможемо переходити на прямі відносини із генеральним директоратом по енергетиці Європейської комісії», – пояснив експерт.

Гончар підкреслив, що процес інтегрування молдовського газового оператора в єдиний ускладнений тим, що в окупованому Придністров’ї також працює компанія, яка буде затягувати процес об’єднання з політичною метою.

Нагадаємо, 24 лютого в рамках онлайн-дискусію, яку провів «Главком», експерти з України та Молдови обговорили перспективи співробітництва в енергетичній сфері.

Back to top button