Україна

Екс-нардеп фінансував “ДНР” та викрав із Криму тисячі артефактів – ДБР


Валерій Горбатов здійснював бізнес-діяльність на окупованих територіях України та сплачував податки окупантам.

Співробітники ДБР викрили колишнього народного депутата України Валерія Горбатова, який раніше очолював Раду Міністрів АР Крим, у фінансуванні терористичної організації “ДНР” та крадіжці тисяч артефактів. Про це повідомляється на сайті відомства у п’ятницю, 24 червня.

За даними відомства, Горбатов продовжував здійснювати бізнес-діяльність на окупованих територіях України та сплачував податки окупантам. Також він має тісні зв’язки з так званим головою анексованого Криму Сергієм Аксьоновим, з яким має спільний бізнес. А дружина Аксьонова надавала йому доручення на право користування своїм майном.

Окрім цього, Валерій Горбатов має безпосереднє відношення до діяльності Горлівської паперової фабрики та ТОВ Благодійний Союз (БС), які працюють на тимчасово окупованій території України та відповідно сплачують податки, “чим фактично фінансують незаконні збройні терористичні угруповання”.

“Фірми, афілійовані з Валерієм Горбатовим, діють і в тимчасово окупованому Криму. Для того, щоб не “світитися” особисто, бізнес Горбатова на окупованій частині України зареєстрований на його сина, племінника та інших довірених осіб”, – розповіли у ДБР.

Директор ДБР Олексій Сухачов наголосив, що слідчі зібрали “неспростовні докази причетності Валерія Горбатова до фінансування дій, спрямованих на повалення конституційного ладу в Україні, зміну її кордонів або державного кордону та виправдання агресії проти України”.

За оперативними даними, колишній нардеп втік із Києва на окуповані території напередодні повномасштабної російської агресії.

Працівники ДБР провели шість одночасних обшуків. В одному з офісних приміщень Києва, які належать екс-депутату, виявлено понад 6 тисяч одиниць історичних та культурних цінностей. Частина колекції перебувала у попередньо підготовлених “секретних кімнатах” офісних приміщень.

Згідно з висновками експертів Національного музею історії України, історичні артефакти належать епохам від бронзового віку до пізнього середньовіччя. Так, під час обшуків виявлено скіфські мечі Акінак, списи, сокири, стріли, монети, кольчуги 12 століття, шоломи епохи еллінізму і посуд Трипільської культури. За попередніми даними, колекція коштує кілька мільйонів доларів.

За скоєні злочини Горбатову загрожує покарання до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до 3 років та з конфіскацією майна.

Напередодні повідомлялося, що екс-нардепу Ігорю Маркову оголошено підозру у колабораціонізмі. Ще у 2014 році він виїхав на територію Росії, де здійснював активні дії на шкоду суверенітету та незалежності України.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button