Україна

Екс-голові комітету ВР з питань ПЕК повідомили нову підозру


Екс-голові комітету ВР з питань ПЕК повідомили нову підозру

Колишній народний депутат одержав від керівництва чеської компанії SKODA JS a.s. 311,6 тисячі євро за сприяння в просуванні їхніх інтересів в Україні.

 
НАБУ та САП повідомили про підозру колишньому народному депутату України – екс-голові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки в отриманні неправомірної вигоди і відмиванні коштів. Про це повідомили на сайті НАБУ.
 
Слідство встановило, що у липні 2014 року колишній народний депутат отримав від керівництва чеської компанії SKODA JS a.s. (входить до холдингу Об’єднаних машинобудівних заводів, що належить російському Газпромбанку) неправомірний зиск у 311,6 тисячі євро за сприяння в просуванні їхніх інтересів в Україні.
 
Неправомірну вигоду перерахували під виглядом оплати агентських послуг за угодою про співпрацю, укладеною між SKODA JS a.s. та кіпрською компанією, афілійованою з екс-нардепом. Надалі через низку транзакцій із залученням компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських островах, отриману неправомірну вигоду було легалізовано. У результаті кошти опинилися на рахунку компанії, теж зареєстрованої на Кіпрі, кінцевим бенефіціаром якої виявився екс-нардеп.
 
З рахунків цієї компанії оплачували навчання, відпочинок, оренду житла за кордоном та інші особисті потреби екс-народного депутата і його родичів.
 
Розслідувати ці факти детективи НАБУ почали на основі інформації, яку надали правоохоронні органи Чехії, які виявили підозрілі транзакції чеської компанії SKODA JS a.s.
 
Завдяки міжнародній співпраці з компетентними органами Чехії та Кіпру, а також матеріалам, отриманим в Україні, НАБУ та САП зібрали достатньо доказів для повідомлення екс-нардепу про підозру.
 
Що стосується співробітників чеської компанії SKODA JS a.s., то правову оцінку їхніх дій, у тому числі за вказаними фактами, дали правоохоронні органи Чехії, які пред’явили звинувачення шести працівникам цієї компанії (кримінальна справа перебуває на стадії судового розгляду).
 
Нагадуємо, екс-нардепа звинувачують в іншій справі, розслідуваній НАБУ та САП. За даними обвинувачення, він разом із спільниками організував схеми розкрадання коштів з держпідприємств СхідГЗК та Енергоатом. Загальні збитки становлять понад 6,4 млн євро і 17,2 млн доларів.
 
Цю справу було розслідувано і направлено ​​до суду ще у 2018 році. На жаль, через затягування стороною захисту її досі не розглянули.
 
Нагадаємо, раніше правоохоронці завершили розслідування справи народного депутата Сергія Кузьміних. Його підозрюють в отриманні 558 тисяч гривень хабаря.
 
Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button