Україна

Екс-главі «Укравтодору» повідомлено про нову підозру

Прокурорами Офісу Генпрокурора спільно зі слідчими Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань у порядку міжнародного співробітництва до компетентного органу Республіки Польща направлено письмове повідомлення про підозру для вручення колишньому виконуючому обов’язки Голови Держагентства автомобільних доріг України (Укравтодору). Про це 1News повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора України.

Йому інкримінується  умисне невиконання службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, рішення та постанови суду, що набрали законної сили, а також перешкоджання їх виконанню (ч. 3 ст. 382 КК України).

За даними слідства, в.о. Голови агентства упродовж 2017-2019 років умисно не виконував рішення місцевого суду та Верховного Суду України про поновлення на посаді начальника Служби автомобільних доріг у одній з областей України, активно перешкоджаючи їх виконанню.

Внаслідок таких дій державним виконавцем на Державне агентство автомобільних доріг України накладено штрафи, а також попереджено колишнього посадовця про кримінальну відповідальність за невиконання судових рішень.

На початку вересня 2019 року держвиконавець завершив виконавче провадження у зв’язку з направленням повідомлення про вчинення кримінального правопорушення. Натомість, наприкінці вересня того ж року посадовець за власним бажанням припинив свої повноваження в.о. Голови Укравтодору та повернувся до Республіки Польща, на території якої він затриманий за вчинення ряду тяжких корупційних кримінальних правопорушень.

Мова йде про Славоміра Новака, якого влітку 2020 року заарештували у Польщі.

За інформацією правоохоронців, Новак реєстрував підприємства в Польщі на імена довірених осіб і поповнював їхній статутний капітал коштами учасників тендерів «Укравтодору».

21 липня центральне антикорупційне бюро Польщі за дорученням НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) України повідомили Новаку про підозру в отриманні неправомірної вигоди.

У вересні 2020 року агенти антикорупційного бюро в ході слідчих дій виявили серед іншого гроші в різних валютах (понад 536 тис. євро, 470 тис. доларів і 30 тис. злотих)  – в цілому більше 4 млн злотих, частина з них зберігалася в двох спеціальних схованках, які були підготовлені для зберігання грошей.

Нові докази дозволили вилучення й інших складових майна, яким володів колишній міністр. Були вилучені дві квартири вартістю в 2 млн злотих, які повинні були бути придбані на гроші, отримані від злочинів, і автомобіль марки Land Rover.

Нагадаємо, у жовтні 2016 року Славомір Новак отримав українське громадянство та став виконувачем обов’язків глави «Укравтодору». У вересні 2019 року Національне агентство з питань запобігання корупції України повідомило про відкриття справи проти Новака. Його звинуватили у тому, що він вказав недостовірну вартість автомобіля та суму коштів, розміщених на банківських рахунках. Згодом Новак пішов у відставку.

До того, як очолити «Укравтодор», Новак був депутатом польського Сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції при підготовці Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 роках обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та морського господарства Польщі.

Back to top button