Україна

Економічна ситуація в Україні стабілізується, однак це стосується лише курсу долара, – Клочок – 1News

Інше питання, це тарифи на енергоносії


Апостроф

В Україні економічна ситуація потроху стабілізується, однак це стосується лише курсу долара. Про це в ефірі “Першого Незалежного” заявив політичний та економічний експерт Валерій Клочок.

“Інформаційний шум і інформаційна політика (щодо можливого вторгнення РФ, – ред.) наразі ведеться доволі активно, послідовно, перманентно і, звісно, це не могло не викликати відповідної реакції на фінансових ринках. Ми бачили, що за останні два тижні відбувся стрімкий стрибок долара. Дійсно, це можна пов’язувати саме з геополітичним контекстом. Якщо звернути увагу уже на цей тиждень, кінець минулого тижня, ситуація стабілізувалася. Українці не те щоб так дуже довіряють інформації, вони більш спокійно до цього ставляться”, – сказав Клочок.

https://www.youtube.com/watch?v=sgtS5NVFUXI

Як зазначив експерт, економічна ситуація в країні стабілізується, однак це стосується лише курсу долара. Інше питання, це тарифи на енергоносії. “Що стосується цін на енергоносії, то вони вкрай складні і вони будуть мати негативний наслідок уже в найближчому майбутньому, особливо на сировинному ринку, що скажеться і дуже серйозно в Україні. Справа в тому, що Україна чи не єдина, хто сьогодні закуповує газ виключно на спотовому ринку, не має контрактів на придбання газу в інших країн, в тому числі в Російської Федерації. В той час, коли, наприклад, в країнах Європи десь приблизно 90% газу закуповується по контракту з різними країнами, це Нідерланди, Російська Федерація, Катар, а в нас ситуація дещо інша”, – зазначив Клочок.

За його словами, нинішня вартість газу в понад тисячу доларів за тис. кубометрів, який Україна закуповує в Угорщини та Словаччини, суттєво вплине на економічну складову країни і, зокрема, на собівартість товарів та послуг, у структурі яких частка газу превалює.

1News за темою: Енергоресурси подорожчали, тож дешевого газу вже не буде, – економічний експерт

“І, звісно, треба зважати на ціни на житлово-комунальні послуги. Поки що владі вдається їх утримувати через спеціальні зобов’язання щодо продажу газу промисловості за спеццінами, але як вже лунає інформація, що газу, який фактично був законтрактований “Нафтогазом” для комунальних підприємств, до кінця опалювального сезону може не вистачити, не випадково зараз проводяться додаткові закупівлі”, – зазначив Клочок.

Нагадаємо, НАК “Нафтогаз України” розпочав імпортувати блакитне паливо через низькі запаси газу в ПСГ України. Про це 4 лютого на брифінгу заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

За словами міністра, йдеться про близько 300 млн кубометрів на лютий. Газ імпортується з Угорщини, Словаччини та Польщі.

Також повідомляли, що вперше в історії України розпочався фізичний імпорт природного газу з Угорщини.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що Україна гарантовано пройде опалювальний сезон без перебоїв в енергопостачанні. За його словами, високий рівень використання потужностей АЕС і наявність достатніх резервів генерації разом зі скороченням споживання газу і початком його імпорту є ключовими факторами, які забезпечать стабільне проходження Україною опалювального сезону 2021/22. 


Джерело

Back to top button