Україна

Дружину Зеленського внесли у базу сайту “Миротворець”

Сайт “Миротворець” вніс дружину кандидата в президенти Володимира Зеленського у свою базу через те, що 2014 року вона перепостила на сторінці в Facebook публікацію російських ЗМІ, які просили за винагороду надсилати інформацію про переміщення українських військ. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Українську правду.

“Інформатор бойовиків НВФ. Після того, як інформація про пособництво поширилася 20.04.2019, сторінку видалила”, – йдеться на сайті “Миротворця”.

Скріншот із сайту “Миротворець”

Перед цим користувачі Facebook обурювалися з приводу перепосту Зеленською в 2014 році публікації російського пропагандистського ресурсу LifeNews.

“Надсилайте відео переміщення українських військ. Гонорар 15 000 рублів”, – йшлося в пості, до якого дружина нинішнього кандидата в президенти не додавала власного коментаря.

Водночас після того, як у мережі почало поширюватися обурення перепостом, пост Зеленської за 2014 рік був видалений з її сторінки, однак лишився в архіві.

Сама Олена Зеленська у переписці з кореспондентом “Української правди” фактично відмовилася коментувати свій давній пост, попросивши “не сприяти розгону цієї “новини”.

Наразі УП очікує на офіційний коментар штабу Зеленського з цього приводу.

При цьому слід зазначити, що з інших постів того часу на сторінці Зеленської не можна зробити висновок, що вона займала проросійську позицію. На її сторінці того часу є кілька публікацій, які викривають російську пропаганду.

Водночас під оригінальним постом LifeNews багато проукраїнських та іронічних коментарів, його перепостили 1,8 тисяч разів, в тому числі ряд проукраїнських користувачів з метою викрити методи російських ЗМІ.

Нагадаємо:

  • 20 квітня в Україні “день тиші” перед другим туром президентських виборів.
  • Як відомо, сайт “Миротворець” пов’язують із членом колегії МВС Антоном Геращенком.
  • Сайт декларує, що публікує інформацію про людей, які становлять загрозу українській державі та суспільству, скоїли злочини проти основ національної безпеки.
  • Зокрема, на ньому були опубліковані персональні дані екс-депутата Олега Калашникова і журналіста Олеся Бузини незадовго до їх вбивства біля власних квартир.
  • У 2016 році “Миротворець” оприлюднив список журналістів, які, на їхній погляд, “співпрацюють з країною-агресором”. У переліку були 293 людини, в тому числі четверо українських журналістів, вказано поштові адреси на території Росії і номери телефонів.
  • Цей крок викликав великий резонанс у суспільстві й медійній сфері.
  • Згодом “Мирготворець” опублікував вибачення за попередню публікацію списку журналістів, акредитованих терористичною організацією “ДНР” і в той же час опублікував оновлений список, що містить 5412 записів.
  • У міністерстві інформполітики в той час також розійшлися у поглядах на роботу “Миротворця”.
  • Свого часу на сайті опинялися Міхеіл Саакашвілі і Юлія Тимошенко.
  • Колишня уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська просила СБУ і МВС покарати осіб, причетних до публікації персональних даних на сайті “Миротворець” і закрити сам сайт.
Back to top button