Україна

Друга хвиля контрнаступу України: що відомоСюжет


Друга хвиля контрнаступу України: що відомо

Німецьке видання Bild стверджує, що Україна готує “вогняний кулак” і скоро очікуються жорсткі атаки ЗСУ на фронті.

Під час першого етапу контрнаступу українська армія справді просувалась досить повільно і не мала значних успіхів, але незабаром ситуація суттєво зміниться. Це станеться через те, що українські захисники наблизилися до фортифікаційних укріплень окупантів, які раніше ускладнювали просування Сил оборони. До такого висновку дійшло німецьке видання Bild.

“Ми наближаємося до моменту”

Зокрема, іноземні журналісти проаналізували заяву президента України Володимира Зеленського на Aspen Security Forum. Тоді глава держави підтвердив, що українські військові незабаром помітно додадуть у темпі, адже зуміли подолати досить велику територію, яка була замінована.

Видання зазначає, що зараз українська армія діє обережно, щоб не пошкодити військових і техніку, але паралельно з тим цитує слова Зеленського: “Тим не менш, я вважаю, що сьогодні ми наближаємося до моменту, коли відповідні заходи можна проводити швидше, оскільки ми досягаємо певних рубежів у розмінуванні”.

“Це означає: якщо на окремих ділянках фронту розмінування буде успішним, почнеться нова хвиля атак!”, – говориться в матеріалі.

Bild з посиланням на ще одну заяву українського президента пояснило повільний хід першого етапу наступу. Сталось так через затримку доставки озброєнь із Заходу і це дало росіянам більше часу для підготовки, пише видання.

“Через те, що ми почали трохи пізніше, можна сказати, що у Росії було більше часу, щоб мінувати нашу країну і встановити кілька рубежів оборони”, – передає слова Зеленського видання.

“Вогневий кулак” із західної зброї

Також автори матеріалу наводять висновки Інституту вивчення війни та держсекретаря США Ентоні Блінкена. Зокрема, американські аналітики фактично підтвердили слова президента Зеленського, що нестача західного озброєння сповільнила хід першого етапу контрнаступу.

Проте експерти Інституту зараз спостерігають за “успішними” українськими атаками за лінією фронту. В тому числі ракетні удари по артилерійських системах та російських складах в Криму. Навіть російська пропаганда мусила визнати, що армія РФ зіткнулася з великими проблемами і що вона не може захиститися від українських атак.

“Інститут вивчення війни вважає цю акцію України дуже знаковою: йдеться про тактику виснаження, яка щадить українські війська, тоді як російські війська та техніка «поступово зношуються”, – цитує американських експертів Bild.

Більше того, зараз в українському Генштабі кажуть, що західні високоточні ракетно-артилерійські системи створили далекобійний “вогневий кулак”, проти якого Росія не має засобів, додає видання.

Це підтверджує і російський пропагандистський канал Два майора з 386 тисячами підписників у Telegram.

“Мета військових ударів ЗСУ – створити “снарядний голод” у південних підрозділах російських військ, а також послабити матеріально-технічне забезпечення окупованого Кримського півострова”, – говориться в повідомленні.

На користь цього говорить і неочікувана заява держсекретаря США Ентоні Блінкена. Як нагадують журналісти, нещодавно він заявив про те, що ще зарано робити висновки щодо українського контрнаступу. Україна, ймовірно, зробить “великі зміни” на полі бою, коли Київ розгорне всі сили, підготовлені для контрнаступу проти росіян.

“Тому що: значна частина українських військ, які були задіяні для контрнаступу проти військ Росії, досі не розгорнута. І це може змінитися незабаром”, – резюмує в своїй статті видання.

“Втомлені солдати і ненадійні боєприпаси”

Зазначимо, напередодні американська газета New York Times опублікувала свій аналіз ситуації на фронті. До речі, як стверджують журналісти, він ґрунтується на десятках відвідин передової та інтерв’ю в червні та липні з українськими солдатами та командирами в Донецькій та Харківській областях.

Так от в матеріалі зазначається, що Сили оборони України стикаються з цілою низкою нових і постійних викликів, які сприяли її повільному просуванню під час першої хвилі контрнаступу.

По-перше, ЗСУ мають проблеми в безпосередній координації між своїми військами. Зокрема, вона майже повністю прив’язана до супутникового Інтернету Starlink. Це означає, що коли українські підрозділи атакують – за відсутності маршрутизатора Wi-Fi – для передачі важливої інформації, наприклад про артилерійські цілі, потрібно більше часу, тому що атакуючі війська мають зв’язатися з кимось із підключенням до Інтернету, щоб викликати підтримку.

По-друге, українська піхота все більше і більше зосереджується на окопних штурмах, але, зазнавши суттєвих втрат, ці лави часто поповнюються менш підготовленими та старшими військовими, пише видання. І коли росіяни витісняються з позицій, то направляють сюди свою артилерію, що унеможливлює довге перебування українських військ там.

Третьою проблемою для українських військ являється нестача боєприпасів та змішані снаряди з різних країн. За інформацією New York Times, це змусило українські артилерійські підрозділи використовувати більше боєприпасів для ураження цілей, оскільки точність різних снарядів сильно відрізняється. Крім того, деякі зі старих снарядів і ракет, надісланих з-за кордону, пошкоджують техніку ЗСУ та поранюють солдатів.  

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button