Україна

Дослідження: люди викидають на смітник третину продуктів харчування

Жителі Землі викидають третину всього виробленого продовольства. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Gazeta.ua.

Більш 930 млн тонн продовольства, проданого в 2019 році, виявилося не на столах споживачів, а в сміттєвих ящиках, повідомляється в новому звіті Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища (ЮНЕП)

Втрати становлять близько 17% всього виробленого продовольства. Ще якась кількість продуктів харчування не доходить до прилавка: залишається гнити на полі або псується при транспортуванні. Виходить, що жителі планети викидають третину всього виробленого продовольства.

Автори дослідження настійно закликають всіх людей в світі не викидати продукти харчування. Вони також рекомендують включити боротьбу з продовольчими втратами в національні плани з протидії зміні клімату.

“Якщо ми дійсно хочемо впоратися зі зміною клімату, врятувати біорізноманіття та вирішити проблему забруднення повітря, приватний сектор, уряду і пересічні громадяни повинні взяти участь в роботі по скороченню втрат продовольства”, – заявив виконавчий директор ЮНЕП Інгер Андерсен.

Прийнято вважати, що продукти харчування викидають в багатих країнах, однак, як з’ясувалося, ця проблема поширена всюди, хоча з найбідніших країн світу складніше отримати достовірну інформацію. В цілому, за даними дослідження, жителі планети викидають до 11% купується продовольства, ресторани – 5%, а торговельні мережі – 2%.

В результаті страждає навколишнє середовище – до 10% емісій парникових газів пов’язують саме з продовольчими втратами.

У 2019, ще до пандемії, 690 млн осіб страждали від нестачі продовольства, а 3 млрд жителів планети не могли дозволити собі здорове харчування. Пандемія істотно погіршила ці показники.

Back to top button