Україна

Допомога Україні від США. Є прогрес у переговорахСюжет


Допомога Україні від США. Є прогрес у переговорах

Білий дім сподівається, що Конгрес схвалить додаткове фінансування для України у січні 2024 року.

У США досі не можуть домовитися про виділення грошей на допомогу Україні. Але у переговорах між Республіканською та Демократичною партією, схоже, намітився прогрес. Білий дім ще у жовтні звернувся до Конгресу США з проханням схвалити додаткове фінансування, зокрема понад 60 мільярдів доларів для України. Але воно застрягло в Сенаті через суперечності між обома партіями щодо безпеки кордону з Мексикою.
 
Точно не цього року
 
Суть переговорів між республіканцями та демократами у тому, що перші готові голосувати за гроші для України в обмін на зміну імміграційної політики США.
 
Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, який представляє демократів, у понеділок у Сенаті визнав, що переговори потребують часу.
 
“Всі знають, що потрібно щось зробити, щоб виправити нашу імміграційну систему, але ми не можемо зробити це, поступаючись нашими цінностями. Знайти золоту середину надзвичайно важко, і обидві сторони повинні визнати, що їм доведеться піти на поступки. Це вимагатиме певного. часу”, – сказав він.
 
У той же час, лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл припустив, що голосування відбудеться вже після свят.
 
“Наші переговорники працюватимуть дуже старанно під час грудневих та січневих канікул, і наша мета – зробити щось, як тільки ми повернемося”, – заявив у середу Шумер.
 
У той же час другий республіканець у Сенаті Джон Тьюн заявив, що угода не буде досягнута до січня 2024 року, вказавши, що “демократи згаяли час до того моменту, коли можлива домовленість” щодо угоди про безпеку кордонів до Різдва.
 
У спільній заяві Шумера та лідера республіканців у Сенаті Мітча Макконнелла йдеться, що учасники переговорів “досягають обнадійливого прогресу”, але “залишаються складні питання”.
 
“Я не можу сказати, наскільки це складне питання. Це найскладніша сфера американського законодавства”, – сказала незалежна сенатор Кірстен Сінема.
 
Білий дім вірить
 
У Білому домі вважають, що досягли прогресу під час переговорів з республіканцями в Сенаті США щодо посилення заходів проти міграції на південному кордоні, що дозволить, можливо, у січні схвалити пакет додаткового фінансування для України, заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.
 
Він нагадав, що уряд США має кошти на надання Україні лише одного пакету військової допомоги до кінця року, але без рішення Конгресу далі грошей на це не буде. Тому важливо, щоб американські законодавці проголосували якнайшвидше.
 
“Певного прогресу (на переговорах) було досягнуто, не забігатиму вперед, ми повинні подивитися, як розвиватимуться події”, – зазначив він.
 
Представник Білого дому наголосив, що незалежно від надання Україні допомоги бойові дії там не зупиняться, а росіяни продовжать наступальні операції, зокрема на сході в районі Авдіївки, які пришвидшаться після замерзання ґрунту наприкінці січня – на початку лютого.
 
“Ми хочемо отримати це фінансування якнайшвидше. Схоже, це відбудеться десь у січні, але чим раніше – тим краще”, – додав Кірбі.
 
Скільки грошей лишилося?
 
Раніше фінансовий інспектор Пентагону Майкл Маккорд у листі до керівників профільних комітетів Конгресу США попередив, що коштів на фінансування військової допомоги Україні відомство залишилося до 30 грудня.
 
У листі до керівників комітетів з питань оборонної політики та асигнувань Палати представників та Сенату США Маккорд зазначив, що Міністерство оборони зараз витрачає останні 1,07 мільярда доларів на закупівлю нового озброєння та техніки, які замінять зняті з озброєння та відправлені до України.
 
“Після того, як ці кошти буде використано, міністерство вичерпає фінансування, доступне нам для надання допомоги з безпеки Україні”, – написав чиновник Пентагону.
 
Він уточнив, що у разі відсутності рішення Конгресу США щодо додаткового фінансування Міноборони зможе профінансувати заміщення ще одного пакету військової допомоги до 30 грудня.
 
Останній такий пакет, нагадаємо, США оголосили 12 грудня, його сума становила 200 мільйонів доларів.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button