Україна

Донбас опинився на межі екологічної катастрофи

Зазначається, що вода, наповнена важкими металами та іншими токсичними речовинами, загрожує забрудненням питної води з річок та колодязів

Понівечений війною Донбас опинився на межі екологічної катастрофи через те, що занедбані та покинуті шахти заповнюються токсичними підземними водами.

Про це інформує 1NEWS.

Зазначається, що вода, наповнена важкими металами та іншими токсичними речовинами, загрожує забрудненням питної води з річок та колодязів. Також вона робить навколишні ґрунти непридатним для сільського господарства.

Крім того, небезпечний газ із шахт – метан – виштовхується на поверхню, що загрожує землетрусами та вибухами.

За словами голови військово-цивільної адміністрації Торецька Василя Чинчика, лише 2 з 7 шахт навколо міста – “Центральна” та “Торецька” – продовжують працювати. Наразі місцева влада змушена відкачувати з шахт воду, щоб запобігти катастрофі.

Зокрема, виведена з експлуатації шахта “Нова” наразі працює як викачувальна станція. За словами інженера “Нової” Юрія Власова, якщо цю шахту затопить, то наступною стане “Центральна”, а потім токсична вода порине до річок Кривий Торець і Сіверський Донець, “звідки п’є весь Донбас”.

Окрім загальної економічної депресії в регіоні на екологічну ситуацію також впливає війна. Наразі під контролем сепаратистів опинилися 88 зі 121 шахти на Донбасі.

У лютому віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков і голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук попереджали ООН, що бойовики, закриваючи деякі шахти, не здійснюють належних заходів для їхньої безпеки.

Сепаратисти ж у свою чергу стверджували, що з 2015 року під їхнім контролем закрили 20 шахт і там проводяться викачувальні роботи.

Однак українські експерти кажуть, що це не так. За їхньою інформацією, бойовики припинили викачувати воду зі щонайменше 12 шахт і не дають до них доступ для моніторингу.

Експерти кажуть, що найгірших наслідків для екології варто очікувати не раніше, ніж за 5-10 років. Але перші ознаки катастрофи вже проявлялися у вигляді стихійного затоплення деяких шахт у 2018 році та серії вибухів газу, витисненого шахтними водами, у 2020 році.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button