Україна

Долю підприємства “Мотор Січ” буде вирішувати суд

Доля компанії “Мотор Січ”, яка є провідним виробником двигунів для авіації та їхніх запчастин в Україні та у світі, стала питанням геополітики. Найімовірніше, вона вирішуватиметься в суді, заявив у інтерв’ю “Радіо Свобода” прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає 1NEWS.

“Україна — держава з ринковою економікою. Відповідно, держава не може втручатися у продаж пакетів акцій одним інвесторам, іншим, купівлю цих акцій будь-ким. І тут насправді питання в площині третейських, судових суперечок. Коли рішення мають ухвалювати не політики, а неупереджені інституції, які призначені для цього в усьому світі”, — зазначає голова уряду.

Шмигаль додав, що “питання „Мотор Січі“ — справді складне”. “Воно лежить у розрізі не просто політики, а геополітики. Тому воно буде розв’язано в судовому порядку, тому не можна сказати, що має бути так або інакше, тому що це буде тиск на суди”, — вважає прем’єр.

Шмигаль уточнив, що питання можна розв’язати через переговори між державою, нинішнім та потенційним інвесторами. Прем’єр-міністр додав, що уряд наразі не веде міжнародних переговорів щодо долі стратегічного підприємства. Також Денис Шмигаль висловив упевненість у тому, що за будь-якого розвитку подій треба враховувати інтереси трудового колективу, зберегти підприємство і не втратити його технологій, критично важливих для України.

Нагадаємо, 6 серпня Президент України Володимир Зеленський доручив Уряду розібратись з продажем «Мотор Січі».

4 серпня стало відомо, що група DCH Олександра Ярославського досягла домовленості з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited про спільну діяльність з розвитку українського авіабудування і, зокрема, заводу “Мотор Cіч”.

З повідомлення Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd на Шанхайській фондовій біржі стало відомо, що дочірня компанія китайської Beijing Skyrizon та DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського і її афільовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України про покупку акцій “Мотор Січ”.

«Зміна нових партнерів співробітництва не спричинить за собою істотних змін у подальшій реорганізації. Beijing Skyrizon сподівається, що ця зміна підштовхне до швидкого отримання схвалення АМКУ, сприятиме якнайшвидшому завершенню великої реструктуризації внутрішніх активів», – йдеться в документі.

Xinwei уточнює, що того ж дня її дочірня компанія Beijing Skyrizon відкликала з АМКУ заяву, яку вона раніше подавала спільно з держконцерном “Укроборонпром”.

«У зв’язку зі змінами, що відбулися в основі ділового співробітництва між Beijing Skyrizon і його дочірніми підприємствами і ДК “Укроборонпром”, Beijing Skyrizon провела переговори щодо співпраці в галузі авіаційних двигунів з компанією DCH Group Україна і її дочірніми компаніями, і дійшла згоди», – пояснили в компанії.

Back to top button