Україна

До кінця року інфляція в Україні прискориться з 22,2% до 30% – аналітики


До кінця року інфляція в Україні прискориться з 22,2% до 30% - аналітики

Високій інфляції сприятимуть грошове фінансування дефіциту бюджету з боку НБУ, збої в ланцюжку поставок, слабкий вплив грошово-кредитної політики та знецінення гривні.

Міжнародне агентство Fitch Ratings прогнозує, що до кінця року інфляція в Україні прискориться з 22,2 до 30%, а зростання цін на 2022 рік прогнозують у середньому на рівні 20,0%.

За прогнозами Fitch Ratings, високій інфляції сприятимуть грошове фінансування дефіциту бюджету з боку НБУ, збої в ланцюжку постачань, слабкий вплив грошово-кредитної політики та знецінення гривні.

Агентство передбачає, що економіка України цьогоріч скоротиться на 33%, а у 2023 році рівень її відновлення становитиме приблизно 4%.

Аналітики вказують, що чиста міграція за кордон зросла до 6,1 млн осіб, ймовірна шкода інфраструктурі перевищує 100 млрд доларів США (75% ВВП), а уряд прогнозує потреби у 10-річній реконструкції у розмірі 750 млрд доларів.

Повідомляється також, що міжнародні резерви України скоротилися на 5,7 млрд доларів до 22,4 млрд доларів (за свідченнями на кінець липня) через відплив коштів за фінансовим рахунком. Рахунок поточних операцій залишався з профіцитом у розмірі 3,7 млрд доларів у I півріччі 2022 року, чому сприяли заходи контролю за рухом капіталу та міжнародні гранти, але Fitch прогнозує, що у 2023 році він повернеться до дефіциту у розмірі 1,7% ВВП, що вплине на міжнародні резерви.

Інфляція досягла рекордів не лише в Україні. У Британії інфляція перевищила 10% уперше за 40 років.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button