Україна

ДМС: Українці за кордоном – не біженці


ДМС: Українці за кордоном - не біженці

Майже всі українці, які вимушено виїхали з України, мають статус тимчасового захисту в країнах, де вони перебувають.

У Державній міграційній службі просять не розглядати українських громадян як біженців в інших країнах і не створювати програм для їхньої інтеграції в країні перебування. Про це повідомила голова ДМС Наталія Науменко.

Майже всі українці, які вимушено виїхали з України, мають статус тимчасового захисту в країнах, де вони перебувають. Науменко пояснила різницю між статусом біженця і статусом тимчасового захисту.

Статус біженця – це захист від держави, з якої втік. Не тому що розпочалася війна і ти шукаєш безпечного місця для себе, щоб просто жити, а тому, що ти шукаєш прихистку в іншій країні, бо твоя держава тебе переслідує. Суспільство сприймає біженство як явище, що описує людей, змушених покинути домівку та шукати захисту в більш безпечному місці. Не можна прирівнювати міжнародно-правове значення статусу біженець і відчуття, які викликає слово біженець, – пояснює голова ДМС.

Науменко зазначає, що міжнародний захист у вигляді статусу біженця може отримати людина, яка через побоювання стати жертвою переслідувань за ознакою: раси, релігії, громадянства, належності до певної соціальної групи, політичних поглядів, перебуває за межами своєї країни і не в змозі користуватися її захистом внаслідок таких побоювань.

“Обставини, які змушують людину отримувати статус біженця в іншій країні, суто індивідуальні. Той, хто отримує статус біженця, “боїться своєї держави”, “боїться переслідувань своєю державою” і не може повертатися до своєї країни жодним чином, навіть на короткий строк”, – дадала чиновниця.

Повідомляється, що Україна опрацьовує створення ефективних інструментів для повернення наших громадян.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз продовжив тимчасовий захист для українців

Зеленський висловив подяку народу Польщі за підтримку українців

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button