Україна

Для берегової авіації ВМС створять корабельний гелікоптер

Міністерство оборони замовило у підприємства «Мотор Січ» розробку корабельного гелікоптера, за основу планують взяти радянський багатоцільовий гелікоптер Мі-2, повідомляє 1NEWS з посиланням на пресслужбу «Мотор Січ».

Планується, що Мі-2 буде базовою моделлю, яку переоснастять додатковим обладнанням і механізмам, а також оновлять за принципом Мі-2МСБ. Розробка відбуватиметься у декілька етапів.

Перший — упродовж 2021 року — тоді планується отримати перший готовий гелікоптер для берегового базування. Другий — до 2023 року — створити гелікоптер для корвета, що матиме механізм складання лопатей, щоб він міг розміститися в ангарі корабля.

Крім того, мають створити дві версії гелікоптера: пошуково-рятувальний і протичовновий. Нові гелікоптери будуть призначені для берегової авіації Військово-морських сил України, а також озброєння корветів за турецьким проєктом Ada.

У жовтні 2020 року президенти України та Туреччини підписали двосторонні угоди про співпрацю країн в оборонній сфері. Зокрема вони домовилися про спільне будівництво бойових кораблів, безпілотників та всіх видів турбінних двигунів.

Уже у грудні стало відомо, що у Туреччині та на українському суднобудівному заводі «Океан» буде тривати спільне виробництво корветів Ada. Такий корабель, зокрема, оснащений артилерійською установкою та протитанковими ракетами «Гарпун». На судні також є ангар для гелікоптера або безпілотних комплексів, передбачається палубний майданчик для вильоту і посадки літальних апаратів.

 

 

 

 

 

Back to top button