Події

​Генпрокурор Андрій Костін: Вчора був напружений та результативний день. США вису…

​Генпрокурор Андрій Костін:

Вчора був напружений та результативний день.

США висунули обвинувачення чотирьом військовим, пов’язаним із росією. Це перші в історії обвинувачення від іншої країни, яка в межах власної юрисдикції здійснює розслідування воєнних злочинів рф. Хочу нагадати, що окрім України та Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду, 24 держави здійснюють власні розслідування та збирають докази воєнних злочинів рф.

Пред’явлене американською стороною обвинувачення — це історичний результат, який став можливий, у тому числі завдяки нашій системній співпраці з Міністерством юстиції США. І я щиро вдячний прокурорам Офісу Генерального прокурора та слідчим Національної поліції, які допомагали збирати належну доказову базу у цій справі.

Увечері після брифінгу Міністерства юстиції США мав телефонну розмову з Генеральним прокурором Мерріком Гарландом. Подякував за їхню самовіддану роботу й історичний результат. Обговорили наступні кроки. Можу запевнити, що це не останнє обвинувачення російським злочинцям від наших американських колег.

Також мав честь брати участь у слуханнях Гельсінської комісії у Конгресі США, присвячених законопроєкту «Про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців». Цей проєкт дуже важливий для України. Адже він передбачає можливість позасудової, тобто адміністративної конфіскації суверенних активів рф для відшкодування збитків, спричинених збройною агресією проти України. А це тисячі воєнних злочинів проти українців, масове руйнування цивільних об’єктів.

Наша країна має бути відновлена, а українці мають отримати компенсації саме за рахунок коштів агресора. Тож ухвалення цього законопроєкту може стати прикладом для інших країн світу, у яких заморожені російські активи.

Хочу принагідно подякувати за організацію цього дуже важливого обговорення голові Комісії Джо Вілсону, конгресмену Коену, сенаторам Блюменталю та Вайтгаузу, голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку та всім учасникам за змістовну дискусію.

Законопроєкт вже попередньо одноголосно схвалений Комітетом закордонних справ Конгресу США під головуванням Майкла Маккола. І дуже важливо, щоб американський парламент підтримав його якнайшвидше.

Символічно, що ці важливі події відбулися у День Збройних Сил України.

Це чіткий сигнал підтримки від наших партнерів — як у протистоянні агресору, так і у боротьбі за справедливість.

Інтерфакс-Україна
Генпрокурор Костін: Висунуте США обвинувачення чотирьом військовим, пов’язаним із РФ, – не останнє від американських колег

Генеральний прокурор Андрій Костін називає історичним результатом висунуте США обвинувачення чотирьом військовим, пов’язаним із РФ, і запевняє, що згодом з’являться інші обвинувачення американських колег на адресу російських воєнних злочинців.

Back to top button