Україна

ДФС збираються розділити на податкову та митницю

Державну фіскальну службу планують розділити на митницю та податкову. Це передбачає нова концепція відомства. Її представлять впродовж місяця, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова. Детальніше – в сюжеті Радіо НВ, передає 1NEWS.

Чому хочуть розділити

Об’єднання митниці та податкової породило орган, де було невідомо, хто ким керував, говорить в коментарі Радіо НВ нардеп, член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Олександр Кірш. За його словами, нова концепція повинна збалансувати в правах митницю та податкову, які будуть підпорядковуватись Мінстерству фінансів.

“Все ж таки по суті це різні органи. Їх об’єднання в “Мінздох” було штучним, коли намагалися створити єдиного монстра, відповідального за гроші. Курувати нові окремі органи має міністерство фінансів. Вони мають бути паралельними одне одному – а не так, що податкова важливіша за митницю. Бо їхній інтерес різний. Той ПДВ, який податкова стягнула, митниця має відшкодовувати”, – сказав Кірш.

Плюси і мінуси 

Як підхід об’єднання митного та додаткового напрямів, так і їхнє роз’єднання –  достатньо обгрунтовані та мають свої плюси та мінуси, сказав в коментарі Радіо НВ директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

За його підрахунками, наразі обсяг контрабанди в Україні на митниці сягає від 3 до 4 мільярдів доларів на рік, що більше від суми кредитів, яку видає Міжнародний валютний фонд. У відомстві часто наголошують, що основне завдання митниці – безпека, а податки на другому місці. Такий підхід, говорить Несходовський, призводить до зловживань, адже цей напрям наповнення казни стає не в пріоритеті для працівників митниці.

”Найголовніше – забезпечити, щоби в митному напрямі відбулася кадрова реформа, було підвищено відповідальність, покращено технічне і методологічне забезпечення, підвищено рівень зарплат. Це має знизити рівень контрабанди”, – зауважив Несходовський.

“Як внутрішньо будуть побудовані ці структури – для бізнесу не особливо важливо”,- зазначила в коментарі Радіо НВ заступниця директора Європейської бізнес- асоціації Світлана Михайловська. За її словами, найважливіше для бізнесу в контексті держави – це поліпшення комунікації, що досягається за рахунок оцифрування.

“Проблеми, які виникали в комунікації з бізнесом раніше, не були пов’язані з тим, розділена структура чи об’єднана”, – додала Махайловська.

 

 

 

 

Back to top button