Україна

ДФС стягнула з «Нафтогазу» 3 млрд гривень до бюджету

Державна фіскальна служба України забезпечила надходження до державного бюджету 3 млрд грн від АТ НАК «Нафтогаз України», повідомила 1News прес-служба відомства.

Так, на початку 2017 року було встановлено факт  ухилення від   сплати   податків  державною  компанією  НАК «Нафтогаз України» у  розмірі  понад  3 млрд грн. шляхом умисного нездійснення відповідних дій із завершення митного оформлення природного газу в режимі «імпорт». З моменту вчинення вищевказаних дій, даному факту нажаль не було надано належної правової оцінки.

Зазначається, що ДФС на початку червня 2021 року провела обшуки у АТ НАК “Нафтогаз України”.

«На підставі зібраних матеріалів, слідчі Офісу великих платників податків ДФС, за процесуального керівництва прокурорів ОГП, забезпечили всебічну й ефективну роботу в напрямку документування зазначених фактів. Протягом декількох місяців правоохоронці зібрали беззаперечні докази вчинення службовими особами зазначеної державної компанії умисних дій з ухилення від сплати понад 3 млрд грн. податків», – говориться у повідомленні.

За результатами проведення комплексу слідчих та процесуальних дій, підтвердження суми завданих державі збитків відповідною судово-економічною експертизою, а також здійснення інформаційно-аналітичної діяльності, представники вищевказаної державної компанії погодилися з аргументами слідства та сукупністю зібраних доказів і сплатили до державного бюджету податок на додану вартість в розмірі понад 3 млрд грн.

Документальне оформлення завершення процедури розмитнення природнього газу та сплати коштів до бюджету триває.

На даний час вирішується питання щодо повідомлення про підозру службовим особам державної компанії в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України) та обрання їм запобіжних заходів.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятнадцяти тисяч до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Back to top button