Україна

Дев’ять опозиційних партій виступають за повернення Саакашвілі в Україну

Дев’ять українських опозиційних сил вимагають забезпечити повернення в Україну лідера партії “Рух нових сил”, екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі і надати йому можливості захистити свої права в українських судах, інформує 1NEWS з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Спільну заяву партій “Демократичний альянс”, “Громадянська позиція”, “Народний контроль”, “Європейська партія України”, ВО “Батьківщина”, “Об’єднання “Самопоміч”, ВО “Свобода”,”Рух нових сил”, громадський рух “Хвиля” оприлюднив на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук в четвер позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко.

“На початку цього тижня, 12 лютого 2018 року, президент Порошенко і підконтрольні йому силові відомства здійснили відверто антиконституційну і неправову дію – грубою силою вигнали з країни українського політика, лідера партії “Рух нових сил”, третього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Щоб позбутися одного з лідерів опозиції, влада зробила політичну розправу, порушила права людини і завдала величезної шкоди міжнародній репутації України. Цей злочин має бути розслідуваний”, – сказано в спільній заяві.

Опозиційні партії заявляють, що посадові особи, які порушили закон і свої посадові обов’язки щодо М.Саакашвілі, повинні опинитися на лаві підсудних.

“Ми вимагаємо забезпечити повернення Міхеіла Саакашвілі в Україну, надавши йому можливості захистити свої права і гідність в українських судах, відповідно до норм українського законодавства і міжнародного права”, – сказано в спільній заяві.

Опозиційні сили також закликали громадян України підтримати їх звернення.

“Українська влада дозволяє собі так вчинити з політиком, відомим у всьому світі. Це означає, що жоден український громадянин не може відчувати себе в безпеці і сподіватися на справедливе правосуддя”, – заявляють опозиційні партії.

Також політичні сили закликають світових лідерів і дипломатів “дати принципову оцінку політичним репресіям, до яких вдається українська влада”.

“Ми констатуємо, що президент Порошенко став на шлях підміни закону свавіллям. Ми попереджаємо, що будь-які спроби подальших розправ над опозиційними лідерами та активістами отримають нашу консолідовану і тверду відповідь”, – сказано в заяві.

Нагадаємо, екс-президент Грузії і колишній глава Одеської області Михайло Саакашвілі прибув до Нідерландів.

 

 

 

 

Back to top button